Вижте и къде можете да подадете сигнал за нарушения

За да бъде гласът ни зачетен, трябва да спазваме няколко основни правила. Когато отидете да гласувате в изборната секция, се огледайте дали може да пуснете своя вот, без някой да види какво сте отбелязали на бюлетината. В диаметър от три метра около тъмната стаичка не трябва да има никого. Забранено е и влизането на външни лица в секцията.

 

Обърнете внимание дали членовете на избирателната комисия късат пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея преди гласуването и втори след като отбележите своя вот. Задължително след гласуването трябва да поставите подписа си в избирателния списък. 

 

Ако имате оплаквания от работата на секционната избирателна комисия или от агитация от страна на партиите, можете да се оплачете в Районната избирателна комисия, която е длъжна незабавно да вземе решение.

 

Звънете в полицията, ако някой се опита да купи гласа ви или станете свидетел на натиск върху избиратели. 

 

Сезирайте компетентните органи и в случай, че в секцията, в която гласувате присъстват лица без обозначителни знаци или застъпници на партии, които дебнат как гласувате. Сигнализирайте и ако видите как хора гласуват под строй или пък са принуждавани да разкрият тайната на вота си. 
Звънете в полицията и ако станете свидетели на раздаване на пари или хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.