Настоява се и те да освобождават от такса за кандидатстване в университет

Националната асоциация за приемна грижа поиска децата в приемни семейства да бъдат приемани в детска градина и в първи клас с предимство

 

От неправителствената организация изпратиха днес писмо до социалния министър Ивайло Калфин, в което поискаха приемните деца да ползват всички предимства, които имат децата и младежите в социалните домове. 

 

Според тях тези деца трябва да се приемат в професионална гимназия с предимство при наличието на определен успех, да се освобождават от такса за кандидатстване във висше училище и от семестриална такса до навършването на определена възраст. Освен това те трябва да могат да си купуват транспортна карта на преференциална цена и да ползват безплатно или на по-ниска цена до културни и образователни услуги, предоставяни от общини и общински структури. 

 

Според съществуващия правен режим, децата и младежите, независимо каква е мярката за закрила, която е наложена от съда с цел тяхната защита, имат еднакъв обем права, гарантирани от закона, подчертават от асоциацията.