Според КФН с публикациите си те са участвали в пазарни манипулации

 

Комисията за финансов надзор глоби със 150 000 лева издателите на „Капитал” и „Дневник”, защото с публикациите си те са участвали в пазарни манипулации.

 

Допълнително е наложена и 10 000 лева санкция, защото журналистите от изданието отказвали да разкриват източниците си на информация. От „Икономедиа” заявиха, че целта е „да се затвори устата на медията, която алармира за нередностите във финансовия сектор”. От Комисията, наложила санкцията, обясниха, че в глобите няма лично отношение, а само спазване на закона и упрекнаха Иво Прокопиев във воденето на медийна атака чрез манипулация.

 

Издателите смятат да обжалват санкциите в съда и да уведомят международните медийни организации. За последните четири години спрямо Иво Прокопиев и на свързани с него лица са издадени над 60 броя наказателни постановления, по образувани над 110 административно наказателни производства, с наложени ефективно санкции в размер на над 350 000 лева, съобщиха от КФН. 


„Отправянето на запитване до журналисти, касаещо искане за разкриване на източник на информация, във връзка с установяване на нарушителя по ЗПЗФИ, не противоречи на правото на журналиста да не разкрие източника си на информация”, твърдят от КФН.

 

Освен на „Икономедиа” КФН е наложила глоба от 50 000 лева на журналист, без обаче да се посочва от коя медия. 100 000 лева глоба са отнесли и от „Алпико пъблишинг” ЕООД, собственик на сайта „Трибали”.

 

Според КФН „нарушенията са със значителна тежест предвид факта, че засягат структуроопределящи дружества за целия пазар на финансови инструменти в България”. 

 

От КФН съобщиха, че от 20.06.2014 г. до момента при тях са постъпили над 190 сигнала, отнасящи се за публикации, касаещи конкретни публични дружества и стабилността на финансовата система в България. Част от тях са препратени до БНБ и ДАНС.