Това съобщиха от електроразпределителното дружество EVN

 

В ромските махали се краде най-малко ток, а събираемостта в най-големия етнически квартал у нас - "Столипиново" в Пловдив, надхвърля 98%, съобщиха от ръководството на EVN България АД, пише в. "Труд".


"За съжаление обаче кражбите и посегателствата върху преносната ни мрежа за първите 6 месеца на 2015 г. бележат ръст, като щетите за дружеството са за 851 000 лв. срещу 1 млн. лв. за цялата 2014 г.", допълни Костадин Величков, член на Съвета на директорите на EVN.


"Откраднатата" електроенергия за първото полугодие на 2015 г. на територията на цяла Югоизточна България е 7,78 млн. kWh на обща стойност от 668 000 лв., като измамите се извършват от хора с по-висок социален статус или от специалисти по поръчка на бизнес клиенти. Сред тях имало собственици на хотели и ресторанти от черноморските ни курорти начело със Слънчев бряг и от родопския Пампорово, както и притежатели на кръчми в Пловдив.

 

Технологичните загуби от кражба на ток са най-големи - 12%, на територията на Старозагорска област, а най-минимални щети EVN търпи в Пазарджишко - 8% въпреки многобройното ромско население и махали в областния град и Пещера.

 

От австрийската компания са понесли от 1 януари до 30 юни 2015 г. и щети за 183 000 лв. от 49 посегателства на оборудване в трафопостове и кражба на 15 623 м проводници.

 

Още водещи теми от днешния печат гледайте във видеото!