Смущавали съня на съседите

Подрънкването на звънците около шиите на лениво пасящи крави сред изумрудени ливади може и да звучи идилично, но ако живеете в съседство е досадно. С този довод съд в Швейцария постанови местен фермер да маха хлопките на своите 27 млекодайни питомки през нощта, за да не смущават съня на съседите му, предаде БТА.

 

Жителите на малко селище в кантон Цюрих за пръв път подадоха оплакване преди четири години срещу шумните звънци на пасящите наблизо крави, които смущават нощния им покой. Местната община нареди на собственика им да маха хлопките през нощта, но миналата година фермерът обжалва разпоредбата пред съда. След извършена на място инспекция, местният апелативен съд постанови в началото на август, че земеделецът трябва да спазва първоначалната забрана и да сваля звънците между 22 и 7 часа, за да не пречи шумът на съседите.

 

Според съдебното постановление "дори на разстояние от около 80 метра от източника, шумовото замърсяване е много високо". Отбелязано е също, че кравите пасат зад ограждение, което прави излишна употребата на хлопките, обикновено използвани за проследяване на изгубени добичета. Фермерът е настоял, че звънците са му необходими, за да намира крави-бегълки, но от съда са поставили на първо място интереса на съседите. Съдебното решение обаче не слага край на историята, тъй като фермерът има право да обжалва на следваща инстанция, и дори да стигне до Върховния съд на страната.

 

В Швейцария има и странни закони. Например след 22ч. не е позволено да се пуска водата от казанчето в тоалетната. Още за странните закони по света, четете ТУК.