Премиерът наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2015 г.“

„Военните са на границата, за да внасят респект и повече сигурност. Те са много по-добре организирани, много по-бързо реагират”, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

 

Премиерът коментира помощта, която Българската армия оказва на Главна дирекция „Гранична полиция“.  

Още по темата

 

По думите на Борисов така се създава по-добра спойка между Гранична полиция и армията в тези региони. 

 

„Не може десетки хиляди хора да минават около границата ни и ние да не вземем поне елементарни мерки - да си дислоцираме по-сериозни подразделения там“, каза още Борисов.

 

Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и словашкия му колега Мартин Глвач наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2015 г.“. 

 

Военнослужещи от формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия заедно със свои колеги от зенитно-ракетен дивизион на ВВС на Словашката република, проведоха експериментални и съвместни бойни стрелби. 

 

 „Не мога да не съм впечатлен и горд от изключителния напредък и от начина, по който се справиха младите ни летци“, заяви Бойко Борисов след стрелбите. Той отбеляза, че те се подготвят по нова методика и подготовката им е много успешна. 

 

Борисов изрази увереност, че скоро ще бъде сключено споразумение с Полша за ремонт на самолетите МиГ – 29. 

 

„Надявам се, че това ще стане в рамките на тази година. Готов съм веднага след подписването на договора да ги обезпеча с необходимите суми, за които се договарят двете министерства на отбраната“, заяви Борисов.

 

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2015 г.“ се провежда от 24 до 28 август 2015 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили, уточняват от МО. В него участваха над 1400 военнослужещи от Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, както и екипи от Служба „Военна полиция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“. 

 

В стрелбите на Шабла съвместно с българските си колеги участваха и близо 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на Военновъздушните сили на Република Словакия. В учението бяха използвани зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси на Българската армия.