От септември 2015 г. Русия започна да помага от въздуха на правителството на Башар Асад

"Руските въздушни удари в Сирия обърнаха хода на гражданската война в страната", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС. Според дипломата няма как политическо решение на конфликта в близкоизточната държава да бъде постигнат без участието на кюрдското малцинство.

 

„Действията на руските ВКС, по молбата на сирийското правителство, помогнаха за обръщането на ситуацията в страната и намаляването на територията, контролирана от терористи”, каза Лавров.

 

От септември миналата година Русия започна да помага от въздуха на сухопътните войски на правителството на Башар Асад. Москва е единственият участник в конфликта, който освен по позициите на терористичната организация ИДИЛ, нанася удари и по останалите терористични и ислямистки групировки в обхваната от насилие Сирия.

 

"Без сирийските кюрди преговорите за Сирия не могат да доведат до окончателно политическо решение за страната", убеден е Лавров, който припомни, че малцинството представлява 15% от населението.

 

Това е още една тема, в която руската позиция се различава остро от тази на Турция. Миналата седмица ръководителите в Анкара заплашиха, че могат да прекратят участието си в международните преговори за Сирия, ако в тях участват и представители на кюрдите.

 

"Русия и САЩ не участват в сформирането на делегацията на сирийската опозиция. Това е задача на посланика на ООН в региона Стефан де Мистура", заяви Лавров.

 

Преговорите между Башар Асад и опозиционните групировки, под егидата на ООН и с участието на други международни сили, трябваше да започнат вчера в Женева. Това не се случи заради спорове дали военните крила на антиправителствените сили може да присъства. Американският държавен секретар Джон Кери вчера все пак изрази мнение, че развръзката за Сирия предстои в следващите 24 до 48 часа.