Напрежението сред родители и учители се увеличава

 

Проектите на новите учебни програми продължават да създават напрежение сред родители и учители. Оказва се, че има риск част от учениците да изпуснат етапи от българската история. 

Още по темата

 

Възможно е да има проблем с учениците, които в момента са в 6-и клас. В момента тези деца учат българско Възраждане и следосвобожденска история. Според новите програми след две години в 6-и клас вече ще се учи Средновековие. През това време шестокласниците, които са учили Възраждане вече ще са в 8-и клас. Дотогава обаче никъде в програмата не се учи Средновековие. А в 8-и клас вече ще се преподава световна история. 

 

Историята вече да се преподава с нова последователност. Това е идеята на просветното министерство. Така учениците в 5-и клас след две години няма да учат българската история до XIV век, а Античност. В 6-и клас Възраждането се заменя със Средновековие. Тук учителите поставиха първи минус на министерството. 

 

Пропуски реално се очертава да имат сегашните шестокласници, които за последно ще са учили Средновековие в пети клас. Изпуснатият материал ще трябва да наваксат в 8-и клас. Учителите по съвест ще трябва да им преподават две в едно - световна история и   Средновековие. 

 

В седми клас пък ще се учи  българия в контекста на световната история в периода 18-21 век. но и тук учителите писаха минус на министерството. В 10-и клас ще се учи история на България. След това идва външното оценяване. Ключов период от българската история като османското присъствие пък ще се нарича основно с термина "владичество". В програмите е записано, че в този период са съжителствали традициите на християни и мюсюлмани. 

 

Ако в писмена работа ученикът напише "робство" вместо "владичество" - това няма да свали оценката му.