Инфанта Кристина и съпругът ѝ са обвинени в данъчни измами

Испанската инфанта Кристина, сестра на краля на Испания, ще застане пред съда по дело за данъчни измами, в което обвиняеми са и съпругът ѝ и още 16-има души, съобщава БТА.


Магистратите решиха все пак делото да продължи, въпреки че преди време прокуратурата поиска неговото прекратяване и препоръча на инфантата да бъдат наложени административни глоби, които тя вече плати.


Съдът обаче реши да разгледа жалбата на общественото обвинение в лицето на обединението "Чисти ръце", което смята, че Кристина е била съучастник в далаверите на съпруга си Иняки Урдангарин и трябва да бъде съдена.


Тя може да получи наказание от осем години затвор по две точки в обвинителния акт за това, че не е декларирала данъци върху личните си доходи, изплатени от фирма за недвижими имоти. Компанията е собственост на инфантата и съпруга ѝ - бивш олимпийски медалист по хандбал.


Урдангарин и останалите 16-има обвиняеми ще бъдат съдени за присвояване на 6,2 млн. евро. Парите били взети от бюджетите на Балеярските острови и Валенсия за неизпълнени обществени поръчки чрез спортна фондация на Урдангарин. 


Прокуратурата на Балеярските острови иска присъда от 19,5 години лишаване от свобода за Урдангарин, а организацията "Чисти ръце" настоява съпругата му Кристина да бъде осъдена на 26,5 години лишаване от свобода с аргумента, че тя е знаела за финансовите му машинации.


Заседанията по делото започнаха на 11 януари.