Началната цена на договора е 5,1 млн. рубли

МВР на Русия планира закупуването на буксирна система за несмъртоносно акустично въздействие. Началната цена на договора е 5,1 млн. рубли (малко над 58 000 евро), а срокът на доставка е определен за 1 юли 2016 г., сочи публикация на сайта за държавни поръчки, цитиран от БГНЕС. 

 

В техническите изисквания е посочено, че системата е предназначена да създава „определени поведенчески реакции в нарушителите на обществения ред“ чрез дистанционно създаване на иннфранискочестотни колебания, които влияят на централната нервна система.

 

Средството трябва да влияе на поведението на нарушителите на обществения ред и екстремистки настроените лица. Желателно е действието на апаратурата да се усеща на дистанция от 60 м., а времето на непрекъснато функциониране на апаратурата трябва да е не по-малко от четири часа. 

 

Източник от МВР казал пред „Ведомости“, че заявката е направена от вътрешни войски, които вече са част от съставът на новосформираната национална гвардия. От тази нова структура вестникът не получил коментари. В закона „За полицията“ е казано, че полицаите имат правото да използват светлинни и звукови специални средства с различни цели, включително и за „пресичане на масови безредици и за блокиране движението на групи граждани“, извършващи незаконни действия.

 

Заместник-директорът на Трансперънси интернешънъл в Русия Иля Шуманов напомня, че МВР вече е купувало акустично оръжие. През декември 2015 г. беше купена системата „Шёпот”, 69 устройства на стойност 112 млн. рубли, като доставката трябва да бъде изпълнена до август 2016 г.