"Натискът върху Европа и Дания може да се увеличи отново", пише в доклад на министерството на миграцията

Датското правителство излезе с предложение за промяна в законодателството, която ще позволява още на границата да бъдат връщани лица, които търсят убежище. Мярката ще се прилага, ако притокът на мигранти продължи да нараства.

По темата

Това е част от дългосрочния икономически план на Копенхаген „2025”, в който правителството на малцинството се опитва да балансира призивите на антиимигрантската Народна партия за затягане на миграционните закони с настояването за намаляване на данъците, идващо от десницата.

„Ние поставяме под контрол притока на бежанци, но не можем да се отпуснем. Натискът върху Европа и Дания може да се увеличи отново, пише в доклад на министерството на миграцията, интеграцията и жилищните въпроси, цитиран от "Ройтерс" и агенция "Фокус".

Предложението е част от правителствения план за следващите девет години за увеличаване на икономическия ръст и създаване на работни места. 

Вдъхновено от Норвегия, където подобен закон бе приет през юни тази година, датското правителство съобщи, че трябва да се подготви за ситуация, при която Дъблинските регламенти на ЕС спрат да работят.

„Дъблинското сътрудничество действа в момента и няма натиск. Но ситуацията може да се промени“, пише в доклада на министерството. 

Предложението трябва да бъде прието от парламента, където управляващата Либерална партия има само 34 от 179 места, която зависи от коалиция с друг 3 партии да прокарва закони.