Те протестираха срещу собственика на мината Христо Ковачки

Блокада на пътя Бургас - "Слънчев бряг". Миньорите от мина "Черно море" блокираха натовареният морски път. Бившите работници от мина "Черно море" протестират заради неизплатени заплати и обезщетения от концесионера Христо Ковачки.

Блокадата започна в 8:00 часа сутринта пред рудника, след ж.п. прелеза по пътя за село Лъка.

След това миньорите те се преместиха на основния път Бургас - Каблешково. Голямата блокада на отсечката Бургас - Сарафово, по пътя за "Слънчев бряг", обаче беше малко след 9:30 часа. 

Работещите в мината бяха съкратени изненадващо на 11 април. Оттогава очакват да получат дължими заплати и обезщетения. Средно всеки един от миньорите има да получава по над 1000 лева. Досега са получили на няколко транша дребни суми.

"Като цяло никой от нас не знае колко още има да получава като крайна сума. При освобождаването ни на никого от нас не бе предоставен документ за сумата, която работодателят ни дължи. С това изплащане на възнагражденията на порции, ние не можем да изчислим получената сума, както и какво още имаме да получаваме от мината", обясни Стефка Тодорова, която допреди четири месеца работела в мина "Черно море".

Мъже, които били настанени във фирмери жилища на мината, сега, когато нямат средства, има опасност да останат на улицата.

Павел живее сам във ведомствено жилище на мината. По думите му сградата е дадена на търг, без да предупредят, че в тях живеят хора.

Повечето от миньорите се чудят къде ще отидат. Те разказват как жилищата им били дадени под наем с обещанието да бъдат продадени на миньорите. Това обаче не се случило.

"Хората получават парите си на части, защото от 11 април ние сме преустановили всякаква производствена дейност. Мината няма никакви приходи. Тези средства се осигуряват по линия на висшестоящите от нашата финансова група. Отчитайки че в петък им бяха преведени по 220 лв., остават още 337 000 лева, които дължим на общо 249 души", заяви изпълнителният директор на мина "Черно море" Русомир Калоянчев.

Миньорите са категорични, че днешната блокада няма да е последна.

Репортер: Цеца Алексова