Близо 130 са стачкуващите

Продължава бунтът на миньорите под земята. Втори ден повече от 140 служители на рудник „Бабино” в мини "Бобов дол" са под земята заради намалени заплати и неясното бъдеще на рудника. 

По темата

Положението е по-тежко, казват те, заради орязаните възнаграждения. И според тях има реална опасност да останат на улицата, тъй като в началото на месеца рудник „Бабино” реално е бил закрит. 

ВСИЧКО ЗА СТАЧКИТЕ НА МИНЬОРИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ВИЖТЕ ТУК

Вчера първата смяна влезе под земята по график около 8 сутринта и отказа да излезе. Техни колеги вечерта им свалили храна. Трима души обаче бяха изведени преждевременно и са в болница, защото здравословното им състояние се е влошило.  

"Хората се притесняват как ще свързват двата края след затварянето на мината "Бабино". Вчера петима души от общо 130, които са под земята, са били извадени, защото им е прилошало. В момента те са се прибрали по домовете си. Местен бизнесмен пък им купи банички и ги изпрати на протестиращите", разказа един от миньорите, останали на повърхността. 

А какво се случва с миньорските заплати? Миньорите твръдят, че заплатите им са орязани с 50%, а от ръководството отвръщали: „Това сте си заработили”. Причина за лошото отношение били неизпълнени норми от хората, които работят под земята.

"Даваме им храна. Всеки от нас събира пари, купуваме им храна и им я изпращаме. Вътре спят върху камъните, няма осветление, а батериите на фенерите им са свършили. Миньорите имат здрава психика и издържат, въпреки тежките условия долу. Искаме исканията ни да се изпълнят – изплащане на целия размер на заплатите и на ваучерите за храна, и управляващите да ни кажат има ли надежда за този рудник и каква ще е нашата съдба оттук нататък. Долу има телефони и оттам се информираме какво се случва с колегите ни под земята", заяви един от миньорите.  

По-късно стана ясно, че собственикът на "Мини Бобов дол" Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино".

"От ръководството на "Въгледобив Бобов дол" беше изпратено писмо, с което се оттегля уведомителното писмо от вчера, което беше за спиране на добива на рудник "Бабино". Уведомлението е било депозирано пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и след това оттеглено. Може би при по-трудни условия, но от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа. Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи", коментира пред БНР Регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира за "Хоризонт". 

Реакция имаше и от страна на министерството на енергетиката. 

"Държавата е на мястото си и държавата се намесва там, където има правомощия, където има компетентности. Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството Бобов дол въгледобив, с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество Въгледобив Бобов дол, че оттегля вчерашното си уведомление преустановяване на дейността", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протеста на миньори от рудник „Бабино”.

Министър Теменужка Петкова подчерта, че в случая става дума за отношенията в една частна фирма и държавата може много трудно да се меси в една такава частна компания. Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, посочи Петкова го изпълнява и държавата е на своето място.

От Главна инспекция по труда пък информираха, че са влезли на проверка още от 3-4 октомври. Констатирани са забавяне на възнагражденията за август и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите. Издадени са наказателни постановления и глоби на работодателя.

Репортер: Екатерина Николова