Наистина ли мината е пред фалит?

Бунт под земята. Миньорите от „Бобов дол”, отново спряха работа. Първата смяна отказва да излезе от рудник „Бабино” вече повече от 10 часа. Каква е причината за повтарящите се от преди близо 2 години събития?

Миньорите тук определят случващото се като старата песен на нов глас. Периодично в мината заплатите се бавят, полагаемите ваучери за храна също. Сега, обаче, положението е по-тежко заради орязаните възнаграждения. И още един факт - реална опасност хората да останат на улицата, тъй като в началото на месеца рудник „Бабино” е бил закрит.

По темата

След месеци забавени заплати и ваучери за храна тази сутрин първата смяна в закрития преди дни рудник „Бабино” решава да предприеме крайни мерки. Над 120 миньори слизат в галерите и остават там. Към протеста им се присъединяват и миньорите от втората смяна.

Миньорите разказват, че мината е пред фалит. Работа е тежка, а парите са малко.

Исмаил копае черно злато от 5 години. Ранявал се е многократно, но няма друг избор. Най-прясната му рана е от вчера.

„Да, това е единственият поминък. Аз съм дошъл от 100 км да си изкарам 2 лева, разбираш ли, а виждаш какво става”, обяснява Исмаил Мустафа от Ходжово.

Цял ден миньори и синдкати водеха тежки преговори. Протестиращите излязоха с 9 искания. Сред тях незабавно изплащане на заплатите им за август и септември в пълен размер, както и на ваучерите им за храна.

Подобна беше и ситуацията преди две години. Тогава репортерът на NOVA Вероника Димитрова показа бой за храна в празен магазин в Бобов дол, в който се пазарува с миньорски ваучери.

От ръководството на мината контрираха, че забавени заплати нямало, а възнагражденията били според свършената работа.

„Не може при 700 човека рудникът да има 3000 тона производство, значи няма никакви приходи. Има само разходи, какво да обяснаявам”, обяснява Красимир Чаврагански, директор на мина "Бовов дол" – ТЕЛ.

Освен миньорите протестира и фирмата, превозваща работниците към мината и теца. Миньорите заплашват да останат под земята с дни и призоваха премиера да дойде при тях.

Репортер: Екатерина Николова