"Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война", на мнение е бившият посланик

Сирия се превърна в геополитически Чернобил. Там се водят две войни едновременно. Очевидно е нужна трета сила, която може да въздейства за спиране на кръвопролитията”, коментира в „Здравей, България” бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. 

По темата

„Само четири държави критикуват Тръмп за удара – Русия, Северна Корея, Китай и Иран. 70 страни осъждат употребата на химическо оръжие от правителствените сили и ИДИЛ”, поясни бившият посланик.

Смятам, че САЩ и Русия не са в състояние да водят реална война. САЩ са уморени от 10 години в Ирак. Русия не може да си го позволи, има предстоящи избори. Там също има умора от Сирия. И едните, и другите нямат интерес от война. Не изключвам обаче парцелиране на териториите в Сирия", смята бившият посланик.

На въпрос дали според нея ще има още удари на САЩ, тя коментира, че това ще зависи от поведението на всички участници. Според Поптодорова САЩ „не са ентусиазирани” да продължат с такива атаки.

„Малко известен остана фактът, че имаше доклад, представен през 2016 г., който установи през 2014 и 2015-а три употреби на химическо оръжие – две от правителствените сили и една от ИДИЛ. Това се случва, след като през 2013 г. бе подписано споразумението, че няма да бъде използвано такова и Русия става гарант за това”, поясни тя.

„Любопитно е още, че след като този доклад излезе, в телевизионно интервю Соломон Паси каза, че Башар Асад трябва да бъде отстранен със сила. След това бе привикан в МВР за това свое заявление, а поводът - намеса във вътрешните работи на Сирия”, разказа още Елена Поптодорова.

„Това, че Тръмп се обръща към съюзниците си означава, че България вече не може само да стои и да бъде неутрална. Ние сме членове на НАТО и непременно трябва да намерим начин да имаме активно участие във всякакъв вид планиране. Неутралитетът само те прави никой, не си на масата на разговорите и да си сложиш интересите. Не може дори да бъдеш информиран какво ти се случва”, заяви Елена Поптодорова.

Тя бе помолена да коментира и предстоящия референдум в Турция, на който се очаква да стане ясно дали страната ще стане президентска република и цялата власт да отиде в ръцете на Ердоган.

„Смятам, че няма начин той да загуби референдума. Така добре подготвен е, че няма да има никакви изненади. Не смятам, че ще има пряко посегателство върху България. Не трябва да има агресивност и подозрителност, а много ясно разписани интереси и национална сигурност”, коментира тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.