Заради тежка катастрофа хората настояват за забрана на двуколките

Протест в Казанлък срещу движението на каруци по пътищата. Недоволството идва ден след ареста на трима души, за които се предполага, че с каруците си са станали причина за тежка катастрофа с две жертви.

Двуколка, теглена от кон в насрещното. Предполага се, че точно такава двуколка е станала причина за тежката катастрофа преди дни, при която загинаха Виктория и Цанко от Казанлък. Ден след инцидента се проведе и незаконно състезание с каруци. Стигна се и до напрежение при опита на полицията да освободи блокирания път.

„Аз не мога да проумея как ти ще убиеш двама човека, а на другия ден ще отидеш да се смееш и състезаваш на незаконни състезания с каруци. Това е моят гняв”, обяснява защо протестира Иван Янев.

Затова жителите на града излизат на протест и искат промяна.

Много от хората настояват за абсолютна забрана за движение на каруците.

Жители на Казанлък излизат на протест срещу каруците на пътя

„Дете на 12 години може да управлява каруца, това го пише в закона, а дете което е под 12 години може да управлява каруца, ако е с придружител над 16 години. Аз когато се явявам на шофьорски курсове трябва да съм пълнолетна. В член 150 е записано, че всички водачи на превозни средства трябва да са правоспособни. Аз не зная къде се организират курсове за каруцар и каква категория придобиват тези хора”, казва Боряна Алексиева

„Наистина законът не дава задължения превозните средства както и водачите на велосипеди да имат правоспособност, както и да подлежат на някакви изпити”, заяви комисар Илиян Илиев", директор на Охранителна полиция в ОД на МВР - Стара Загора

При полицейската акция в Казанлък само за няколко часа бяха спрени от движение 44 каруци. Но не и тази на Михаил, защото е регистрирана. Притеснен е, защото при забрана за движение на каруците ще бъде застрашена прехраната му.

Задържаха собственици на каруци, предизвикали тежка катастрофа

„Аз си вадя с каруцата хляба. Нали някъде има боклук, дърва, на топливото отиваме и си караме. И си изкарваме прехраната и за коня има и за нас има”, обясни Михаил.

А според вътрешния министър освен законова промяна, е нужен и повече контрол.

„Да се помисли как това нещо да се регламентира и определени части от урбанизираната територия да бъдат забранени за движението на такива превозни средства. И сега са забранени, но няма механизъм по който да се изземват, по който да се установява собственост и т.н.”, каза Младен Маринов.

С общинска наредба в почти целия град Казанлък движението на каруци е забранено, но те са честа гледка по уличните платна.

Репортер: Георги Манев 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.