Какво може да мотивира една дама да стане войник?

До един месец ще бъде внесен Законът за доброволната военна служба. След като мине през Комисията по отбрана ще се обсъжда в Народното събрание. Това каза за NOVA министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Целта е да се даде възможност на повече млади хора да опитат какво е казарма и, ако им хареса, да останат в Българската армия като кадрови военни.

Сега всеки пети войник в армията ни е жена.

Старши лейтенант Преслава Банкова е завършила с отличие Военния университет във Велико Търново и в момента служи в 68-а бригада Специални сили на българската армия.

В момента най-много са желаещите да постъпят в специалните сили на армията, но като цяло не ни достигат над 5000 военни.

Според военните експерти предстоят ожесточени дебати за доброволната казарма - дали да бъде разделена на три месеца обучение и три месеца практика, какви да са бонусите и придобивките, но въпреки всичко това предложение няма да срещне такъв политически отпор като наборната военна служба.

„За наборната военна служба проектът за закон беше преди три години. Той не се прие, защото една част от народните представители тогава казаха, че практиката в НАТО не е точно такава, а други казаха, че ще ни излезе много скъпо”, обясни министър Каракачанов.

Така Законът за наборната военна служба продължава да отлежава, а сега държавата ще привлича младежите към доброволна казарма със ежемесечно заплащане и препоръки за работа в държавната администрация и специалните служби.

За българската казарма ще могат да кандидатстват и мъже и жени. Подобни са условията за военна служба в Израел, където всеки навършил 18 години без значение дали е момче или момиче трябва да отслужи дълга си към родината.

В ивицата Газа е служила Даян, която е с българско потекло.

Представиха националната кампания "Бъди войник" в Стара Загора

Още през Втората световна война еврейките масово са се записвали за доброволци на фронта като воювали предимно в британската авиация. От 1948 г. има и женски корпус в израелската армия. Сега жените военни са и пилоти, и снайперисти, и разузнавачи. За военната служба в Израел ни разказва и първата жена командир на боен взвод в израелската армия.

„35 процента от войниците ни в армията са жени като има различен период във времето, което служат мъжете и жените. Мъжете служат по близо 3 години, а жените по две години”, обясни подполковник Ошрат Башар.

От служба в Израел са освободени религиозните евреи и омъжените бременни жени. Повечето момичета избират реалната военна служба като не се плашат от дежурствата на терен.

Пионер, но в българската войска, е и лейтенант Преслава Банкова, която ръководи обучението на специалните сили на полигона в Црънча. А междувременно дебатът за българската казарма продължава. Повече от 70 процента от българите я искат според военния министър.

„Ако Законът се приеме до края на годината, може 2021 година да стане. За доброволната армия на година ще трябват около 12 милиона лв., но еднократно ще трябва да се инвестират 8 млн. лв. в сграден фонд”, обясни Каракачанов.

Но преди ремонтите ако се договорят с експертите в образованието, военните искат и увеличаване на часовете по военно обучение и нов учебник в училище. 

Автор: Ани Салич

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.