Двама от групата остават под домашен арест

Специализираният съд освободи четиримата българи, задържани заради аферата с ТЕЛК-ове във Варна. Съдът счита, че няма доказателства за организирана престъпна група. Двамата задържани братя сирийци остават под домашен арест. Според съда те не са опасни за обществото и няма да се укрият. Заради това съдът разпореди за тях мярка "домашен арест".

Прокуратурата ще обжалва решението на 28 февруари.

Спецсъдът решава съдбата на обвиняемите от ТЕЛК аферата във Варна

При спецакция бяха задържани две жени и четирима мъже. Двама от тях са родени в Сирия, но са с българско гражданство. С обвинение бяха Петко Ников, Юлиян Крумов, Райян Шахуд, Ваня Петкова, Мима Великова и Уафик Шахуд. При акцията във Варна, по време на която бяха задържани общо 45 души, разследващите откриха 1.7 млн лева в касети.

Днес стана ясно, че в касета на единия от братята е намерена валута в размер на 1.3 млн. лева., а в другия брат е намерена валута, която се равнява на над 200 000 лева.

"Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочита на доказателствата, който ние сме направили е наистина диаметрално различен", коментира прокурорът Лидия Манолова.

"Няма нито един свидетел, който да твърди, че е дал пари на някой от тези лекари, а още по-малко от комисиите на ТЕЛК", каза адвокатът Марияна Тодорова.

Според адвоката Емил Георгиев аферата ТЕЛК се проваля. "Прокуратурата явно действа по някаква поръчка, но няма афера ТЕЛК. Обърнете внимание - от петимата лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, другите двама не са", коментира още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.