Историята стигна до британския вестник „Гардиън”

Хомофобски скандал в европейската столица на културата Пловдив. Поводът - подготвяна фотоизложба, която включва снимки от гей паради от различни места на Балканския полуостров.

Бурни дебати се проведоха в Общинския съвет на Пловдив заради одобрения проект за провеждане на дискусия и изложба със снимки, демонстриращи различна сексуална ориентация в рамките на домакинството на града като Европейска столица на културата. Освен оставките на артдиректора на фондацията и на кмета на града като член на Управителния съвет на Пловдив 2019, съветниците поискаха и отчет за изхарчените средства до момента за домакинството на града като културна столица на Европа.

Заради готвената фотоизложба „Балканска гордост” и предвидените за организацията й 7 000 лева, общински съветници поискаха оставката на артдиректора на фондация Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева. „Това е единствения човек, който носи пълната отговорност за това, което се случва или не се случва във Фондацията”, коментира Слави Георгиев - общински съветник.

Кметът на Пловдив Иван Тотев защити творческия екип на фондацията, която организира всички събития за Европейската столица на културата. „В момента е абсолютно безсмислено, какво ще реши оставката на Светлана. Ще дойде един друг човек, който другия човек ще работи с проектите на Светлана. Те не са и нейни проекти, тъй като проектите ги подбира жури”, заяви Тотев.

Критиците на спорната изложба твърдят, че реакцията им не е политическа. Против били публични средства да се харчат за подобни събития. „Само по себе си аз не виждам разликата от Прайда и от това събитие. Така че ние остро реагираме и няма да допуснем това да се случи”, коментира Стефан Пуслийски - общински съветник.

Според Светлана Куюмджиева акценти от предстоящата изложба се преекспонирали умишлено. „Цялата тази кампания, която се води срещу мен, е абсолютно обидна. Обвилия се в скандал проект „Балканска гордост” е насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Той не включва организиране на Прайд шествие, а представя фотоси с историята на шествията на Балканите под формата на изложба”, каза Куюмджиева.

В крайна сметка общинските съветници запазиха на поста арт директора на фондация Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева. 

Репортери: Василена Гръбчева и Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.