Очаква се до дни да бъдат преместени там от столичния следствен арест

Десислава Иванчева и Биляна Петрова ще чакат обжалването по делото си в сливенския затвор. Близки на двете жени съобщиха, че до дни те ще бъдат преместени там от столичния следствен арест. Междувременно, адвокатите чакат да излязат мотивите на съда и ще обжалват присъдата.

12, 15 и 20 години затвор заради искан подкуп от Александър Ваклин. Това постанови съда на първа инстанция. А присъдата изненада едната страна в процеса. „Рекордна и необяснима присъда. Става въпрос за хора, за които няма дори данни за неправилно паркиране. Всички бяхме в шок”, заяви адвокатът на Биляна Петрова Емануил Йорданов.

Основният свидетел срещу Иванчева и Петрова, Александър Ваклин, пък си я обясни със строгостта на закона.

Ваклин след присъдата на Иванчева: Не се чувствам употребен

„Законодателят явно е преценил, че деянията са срещу цялото общество, защото корупцията е срещу цялото общество. Чисто човешки тези присъди стряскат. Стряскат и мен. Но това е решението на законодателя”, смята Александър Ваклин.  Той допълни, че не се чувства употребен.

„Неговото участие е целенасочено с ясно съзнание и с пълна яснота какво следва.  Отделен е въпросът, че даването на подкуп също е престъпление, но прокуратурата решава кого да обвини”, каза още Емануил Йорданов.

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

Сега адвокатите чакат мотивите на съда. До месец трябва да стане ясно защо съдия Иво Хинов е постановил такива присъди.

„Мога да ви кажа за друго дело, в което подсъдимия е убил двама души, третият е спасен от лекарите и присъдата е 24 години на първа инстанция.. на Иванчева е 20”, каза още Йорданов.

Адвокатите се заканват да протестират. И се готвят за нови битки на следващи инстанции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.