Калояна Донева от Добрич събра на среща бившите съученици

Журналистка от Добрич откри албум със снимки от абитуриентски бал, проведен преди 27 години.  Жената успя да намери и срещне част от абитуриентите, запечатани на фотосите.

Калояна Донева е на 27 години и работи в електронен сайт. Точно на нейната възраст са снимиките, които е спасила от полуизгорялата сграда на „опитното поле”, както наричат в Добрич бившия Център за научно техническо творчество.

„Всъщност аз намерих 4 албума със сини подвързии, каквито моята майка има и ми стана много любопитно на кого са, там в това опитно поле така наречено, което изгоря наскоро”, каза тя.

Фотограф откри 100-годишни снимки и успя да ги реставрира

Любопитството я да води до полуразрушената сграда на опитното поле - мястото, което до преди години събира за обучение десетки ученици от Добрич, а днес е изоставено. Руши се ден след ден, а неотдавна е опожарено. Докато обикаля руините Калояна се натъква на находка -абитуриентски албуми, които огънят не успял да превърне в пепел.

„Вески друг би го оставил там, но аз реших да ги спася тези албуми и започнах да ровя из интернет, из социалните мрежи, да търся собствениците”, добави Калояна.

Открила само двама от учениците, абитуриенти през далечната 1992 г. Първият - Антон Фотев, намерила бързо, заради специфичната фамилия. После той я насочил и към друго от лицата на снимките - Иванка Донева.

„Познах я по усмивката - тя имаше най-очарователната усмивка, която съм виждала и не беше се променила изобщо. Гледаше ме същото момиче от снимките, като това на албума”, сподели журналистът. Те се събрали на вълнуваща среща в парка на Добрич. „Беше много емоционално, всички много се радваха, разтваряха албумите, гледаха се”, допълни Калояна.

БАЛОВЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ: Как ще празнуват абитуриентите тази година?

„Направо изненада и като се гледаме сме като хлапета там, много интересно”,сподели от своя страна Донева. Наред със спомените започнали и догадките защо албумите така и не са стигнали до учениците

За жалост опитното поле вече го няма пък беше много хубаво за децата тогава, защото ние сме били деца и си спомняме как ни запознаваха с растения, отзад си имаше животни развъждаха - показваха, гледахме”, заяви Антон Фотев.

Този фотографът, който ни ги е правил, е работил в опитното поле там като учител и сигурно там ги е съхранявал. Може би е чакал да отидем да си ги вземем, обаче никой не е отишъл” каза Иванка Донева.

Радостта, която дари на възпитаниците на училището по туризъм, ще остане за Калояна едно от най-вълнуващите ѝ преживявания. „Чувствам се горда от себе си, колкото и нескромно да звучи”, добави тя.

репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.