От БТС продължават да мълчат по казуса с незаконно работещата хижа „Мусала-нова“

Спортното министерство проверява имотите, дадени за ползване на Българския туристически съюз, съобщиха от ведомството.

В продължение на няколко години държавата дава десетки атрактивни сгради за милиони левове на съюза с цел развиване на социален туризъм. Част от тях вече са в частни ръце, а няколко доклада констатират сериозни злоупотреби в туристическото дружество.

Как новата туристическа база под връх Мусала глътна милиони?

От БТС продължават да мълчат по казуса с незаконно работещата хижа „Мусала-нова“. Наша проверка установи, че мегахижата, приема туристи въпреки че няма разрешение за ползване. А нуждите на посетителите в сградата за 15 милиона лева се посрещат в тоалетна, висяща от пробита дупка в стената. Независимо, че е строена с държавни пари хижа "Мусала" не е собственост на държавата.

През годините на БТС са предоставени над 200 обекта за ползване. В момента няма пълна информация, какво се случва с тях.

Новите наематели на заслона "Черни връх" искат да променят мястото

„Статутът на имотите все още не изяснен по отношение на всичките. Ние нямаме информация, че те стопанисват някакъв имот, който е публична държавна собственост”, допълни Яна Иванова, директор на Дирекция „Правна“ в ММС.

До този момент от спортното министерство са събрали информация за 67 обекта.

„Има публична държавна собственост, която е предоставена за управление, но тъй като много отдавна са давани ще ни трябва малко време, за да постановим самите хижи”, заяви Христина Грозева, директор на Дирекция „Обществени поръчки“ в ММС.

Не е ясно кога ще приключи проверката на спортното министерство. Засега няма и инициатива за промяна на постановлението на Министерски съвет от 57-ма година, с което на БТС са дадени за ползване близо 70 държавни имота.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.