Сградата все още не е затворена, въпреки че е с наложена забрана за ползване

Най-голямата и най-скъпа хижа у нас, собственост на БТС, работи нелегално, без разрешение за ползване, показа проверка на NOVA. Сградата в подножието на връх Мусала е с капацитет 130 легла и няма никакви документи. Строежът й струва 15 милиона лева на държавата, а по проект би трябвало да са изградени санитарни възли и пречиствателна станция. Нуждите на посетителите обаче се посрещат във висяща от стената тоалетна.

Хижата държи два рекорда. Строи се повече от 30 години. В нея са инвестирани над 15 милиона лева, но все още не е готова. 

Злоупотреби с пари за туризъм? Прокуратурата с проверка след разследване на NOVA

Най-силно впечатление обаче прави висящият клозет с контейнер резервоар. "Нито е съгласувано, нито има проектни документации. Такова нещо не може да съществува в една цивилизована държава. Това е пробита дупка в стената. Без коментар! Абсолютно незаконосъобразно", каза главният архитект на Община Самоков Надежда Клинчева пред камерата на "Здравей, България".

Официално „Мусала-нова“ не работи, защото няма разрешение за ползване. Неофициално обаче хижата работи. Информация за това как се правят резервации има на сайта. Мястото се рекламира като най-голямата високопланинска хижа със 130 места, самостоятелни санитарни възли и бани, отопление, ресторант, конферентна зала, място за тихи игри, ски гардероб и т.н.

Да се влезе в хижата невинаги е лесно. Екип на NOVA го прави случайно, с група от 15 души, които имат резервация да спят там. Вратата се отваря след обаждане по телефона. Вътре т.нар. "хижар" прави реклама на мястото за спане на хората, които са резервирали нощувка. Пред камерата хижарят отрече, че групата остава да спи.

NOVA на Мусала: Метеостанцията там отново работи (ВИДЕО+СНИМКИ)

От писмен отговор на Регионалната служба за строителен контрол става ясно, че проверяващи също са констатирали, че хижата работи. При проверка на 6 февруари е установено, че мястото е в завършен вид, обзаведено е и се ползва, без да е въведено в експлоатация, поради което е издадена е заповедта за забрана за ползването му. В момента тя се обжалва в съда.

По план и по документи към хижата трябва да има пречиствателна станция. Хижарят обяснява, че предвижда да качи два резервора с обща вместимост 40 000 литра, в които да се събират мръсните води. До този момент издадени разрешителни за подобно съоръжения няма. 

Седемчасова спасителна акция в планината за ранена жена

От отговора Дирекцията за строителен контрол обясниха, че в началото на годината от Басейнова дирекция са отказали варианта за заустване на отпадъчни води от хижа „Мусала“ в „Мусаленска Бистрица“. А за да действа хижа с подобен капацитет, е необходимо и разрешение за водохващане.

Хижа "Мусала-нова" е собственост на БТС. Въпреки че няма разрешение за ползване, през 2016 г. Туристическият съюз я дава под наем за 400 лева на месец, които наемателят все още не плаща, защото има 3-годишен гратисен период. Задължение да извади всички необходими документи има БТС. По договор, ако това не стане до началото на юни, Съюзът дължи на наемателя неустойка за инвестиции не по-малко от 1 млн. лв. плюс разходи за вреди от половин милион евро. До този момент няма индикации, че БТС ще успее да извади необходимите разрешителни. С писмо от Съюза отказаха интервю за NOVA с аргумент "прекалена ангажираност". Въпреки че събщават, че не могат да коментират казуса, екипът на NOVA е готов да покаже и тяхната гледна точка. Ще търсим и Министерството на спорта, през които са минали част от парите за довършването на хижата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.