Коментират Живко Тодоров от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП

„Основната ни амбиция е да върнем доверието на хората в изборите, в изборния процес. В последните години станахме свидетели как българските избиратели отказват да гласуват, нямат вяра в изборния процес. Единственият инструмент за справяне и с купуването на гласове, и с манипулирания вот, и със заплахите е масовото гласуване”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Георги Свиленски, член на Изпълнителното бюро на НС на  БСП.

„Местните избори са много специфични, те зависят от избраниците по места. Структурите на ГЕРБ работят във всяко населено място”. Така Живко Тодоров, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, отговори на въпроса дали управляващите се притесняват от провеждането на избори, без участието на Цветан Цветанов. „Не очаквам сътресения, на местните структури не им трябва кой знае каква външна подкрепа, за да работят”, категоричен бе Тодоров. Той допълни, че не вярва Цветанов да работи умишлено срещу ГЕРБ.

Фандъкова vs Манолова в София

„Ако Фандъкова загуби в София, единственият губещ ще са представителите на ГЕРБ, и тези хора, които са я подкрепили. Печеливши ще са всички столичани. Важното е да се смени модела, а това става през смяна на лицата”, заяви Свиленски.

„Г-жа Фандъкова няма да изгуби тези избори. Видно е за столичани какво се случва в София последните 10 години. Промяната в града е видима. Вчера г-жа Фандъкова представи своята програма, която е с ясни приоритети. Не можем да говорим, че трябва просто да сменим модела, без да предлагаме нищо по-различно от това”, каза Живко Тодоров. Той отхвърли тезата на Валери Симеонов, че се върви към предсрочни парламентарни избори, както и обвиненията, че ГЕРБ прави реверанси към ДПС в смесените райони.

„Във всички смесени региони издигаме кандидати. Снощи говорих с г-жа Караянчева, която се готви много активно заедно с кандидата за кмет на Кърджали. Ще видите, че ще има сериозна битка по тези региони от страна на ГЕРБ”, заяви Тодоров. И изрази увереност, че ГЕРБ ще отбележи добри резултати и след тези избори.

„До преди 12 години София се управляваше от СДС, сега същите тези хора, които докараха проблемите на София, сега те са в листите им, те са коалиция”, заяви Свиленски. „Защо влизаш в явна коалиция се тези хора, защо ги вкарват в листите си? Г-жа Манолова даде алтернативата”, каза Свиленски.

„В дясното пространство имаше много разделителни процеси, още преди ГЕРБ да стане партия. В листите на ГЕРБ сега не виждам имената на хора, които носят отговорността за управлението тогава. Няма нито един от тези хора, които по някакъв начин да са участвали в порочно управление”, заяви Живко Тодоров.

„Надявам се, че ще има положителна предизборна кампания, защото замерянето с компромати и опорни точки, не носи позитив за никого. Важното е да спечелят най-добрите кандидати”, заяви Тодоров.

Кандидатите във Варна 

„Не виждам какъв голям проблем сте видели във Варна. Там градската организацията не можа да излъчи еднозначно кандидат, за което се намеси Националният съвет и утвърди проф. Анелия Клисарова. Организацията вече има подредена и регистрирана листа и кандидат за кмет”, каза Свиленски.

Изтъргува ли ГЕРБ Пловдив?

„Няма как да изтъргуваме който и да е град, защото ГЕРБ не търгува с доверието на хората. Имаме много сериозен кандидат – Здравко Димитров. Правим промени на няколко меса – Русе, Ямбол. Нормално е да има места, където да подменим своите кандидати”, коментира Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.