Баба Надка е гласувала десетки пъти на избори и е правила това с отговорност

Свито в разложкия край, село Бачево се гордеее с Надежда Катранджиева, която съвсем скоро празнува своя 100-годишен юбилей. Жената разказва, че на избори е гласувала десетки пъти и винаги е правила това с желание и отговорност.

Тя се ражда на 9 октомври 1919 г. - няколко седмици преди подписването на Ньойския договор, документ, който откъсва от родината над половин милион българи и огромни територии. Целият й живот минава в Бачево. 

Днес, вече на 100 години баба Надка се гордее с 4 деца, 9 внуци, 13 правнуци и петима праправнуци. За тяхното бъдеще, дойдат ли избори, обикновено отива до урните, макар да се ядосва много на кавгите между политиците, за които слуша всяка вечер по новините.

90-годишна жена е единственият гласоподавател в кюстендилско село (ВИДЕО)

Баба Надка не може да разбере защо младите не искат да гласуват. Вярва, че в изборите трябва да участват всички, защото само така е сигурно, че човек управлява поне донякъде съдбините си. "Не му е лека работата на кмета, който трябва да е добър. Ако хората са добри към него, и той ще е добър", казва баба Надка. 

През годините тя е видяла всичко възможно в политиката. Където и да е отивал гласът й, винаги е съжалявала поне малко за избора си, но с годините се е убедила, че политиците трудно спазват обещания, но пък лесно уверяват и увещават. Тя твърди, че не иска много от държавниците - само да работят задружно и да не крадат. 

Баба Надка от няколко години е загубила зрението си, но продължава да вижда надеждата. Тя е сигурна, че добрите времена за българския народ предстоят. "Има пари в България. Не е толкова бедна страна, обират я България, но пари си има", казва столетницата. 

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.