Темата коментира бившият вицепремиер Димитър Луджев

След Никола Филчев и Сотир Цацаров, и сегашният главен прокурор Иван Гешев реши да проверява приватизационните сделки. Гешев възложи на контраразузнаването да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Парламентът и президентът приветстваха инициативата и, тъй като давностният срок за тези престъпления отдавна е изтекъл, депутатите от "Атака" предложиха промяна в Наказателния кодекс, с която да се премахне срокът на давност по отношение на приватизационните сделки. Предложение, което според юристи няма да мине през Конституционния съд. За приватизацията и това, което се случи в смътните години на българския преход екип на NOVA разговаря с бившия вицепремиер професор Димитър Луджев.

Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на приватизационния процес

„При българската приватизация почти всички сделки, които бяха извършени, са законосъобразни.  Практиката показва, че най-добри за България са сделките, които са с участие на стратегически чуждестранни партньори. Приватизацията трябваше да бъде форма на модернизация. Обаче при нас това не беше изгодно на силовите групировки, които до този момент контролираха голяма част от българските предприятия и ги източваха. Не беше изгодно и за българските политици. Затова измислиха куп схеми за повече справедливост. Една от тях бяха РМД-тата. Тя беше измислена от Румен Гечев. Тогава той беше вицепремиер  в кабинета на Виденов. Тази схема даваше възможност управителите на тези фирми да ги придобият с по-голяма отстъпка на цената”, посочи бившият вицепремиер. 

Луджев поясни, че на търг са били направени не повече от 10% от сделките при приватизацията. „Около 50% бяха направени по чл. 35 от закона, което означава без търг и без конкурс. С преговори с потенциален купувач бяха осъществени около 20-25% от сделките. Жан Виденов и Гечев направиха т.нар. масова приватизация. Там ще видите прекрасни схеми как бизнес и силови структури с някой министър присвояват едно или друго предприятие, извършват една или друга престъпна финансова схема”, добави той. 

Какво може да установи разследването на приватизационния процес?

„След това стигаме до НДСВ, които направиха сделките за ЕРП-тата, приватизацията на БТК, „Булгартабак” и др. Приватизацията е извършена от управляващите, в съучастничество с „важните” за тях групировки и бизнесмени. Много хора са създадени по времето на Костов. Не са само Иво Попов и Огнян Донев. Съдебните дела обаче показаха законосъобразно извършени приватизационни и други сделки”, каза още Луджев. 

„Не само приватизацията. Всички банки, които фалираха завлякоха държавата с милиарди. Тези пари къде отидоха? Насочиха се към частни лица, обикновено офшорни фирми, които после Костов пусна за голямата приватизация. В нея са участвали над 220 офшорни фирми. Да не би Костов и управляващите да не знаеха какво е това офшорна фирма и на кого са тези пари там?. Тези пари, които доведоха до фалита на България през 1996 г., отидоха за покупки на предприятия, хотели и т.н.”, обясни Димитър Луджев, 

Според него цялата приватизация у нас е била непрозрачна и несправедлива. „Не е форма на модернизация, а на ликвидация. Под всяка сделка е написано кой е взел решението. Дали е на агенция, зам.-министър, това е написано. Тези хора трябва да понесат наказание, стига да се докаже, че са извършили нещо незаконно. Всичко е извършено по законен ред”, посочи Луджев. 

Кои са големите приватизационни сделки?

„Масовата приватизация беше една политически оправдана и завоалирана форма на ликвидация. 83% от държавните и общинските активи, които бяха приватизирани, след това са ликвидирани. Да, имаме пазарна икономика, но въпросът е каква е тя. Имаме една уродлива, второкачествена пазарна икономика, в която и до ден днешен сивият сектор е в порядъка на около 30-40%”, допълни вицепремиерът Луджев. 

Всичко по темата гледайте във видеото.