Тя трябва да обхване всички сделки

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Това съобщиха от държавното обвинение.

Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, по-добре да закрием държавата (СНИМКИ)

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. Задачата на ДАНС е да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. Трябва да се провери и дали са извършени действия по разваляне на приватизационните договори, ако те не са изпълнени.

Гешев ще информира ЕК за борбата с корупцията

Проверяващите трябва да съберат данни за това как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

Трябва да бъде извършен и анализ на одитните доклади на Сметната палата и да се провери какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

„Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Светкавични реакции по темата имаше и в парламента. Последваха бурни коментари от всички политически сили. Депутатите се обединиха около мнението, че тази стъпка е полезна за държавата и за хората. За втори път в Народното събрание се повдигна и въпросът дали давностните срокове на приватизационните сделки може да се променят. Към момента срокът е 20 години.

„Подкрепяме това действие, защото откакто сме в парламента, непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин. И сега всички тези, които ограбиха държавата, непрекъснато говорят за бедните, за това, че пенсиите и заплатите не били достатъчно високи. И ако те внесат поправка в закона за давността, аз лично ще го подкрепя”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Поздравяваме главния прокурор за тази инициатива. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве. Проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Поздравления, адмирации! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници”, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„Приветстваме идеята на прокуратурата да направи преглед на целия период на приватизация, който се състоя в страната”, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Пълна подкрепа, голяма част от проблемите на България са свързани с криминалната приватизация”, каза Веселин Марешки от ВОЛЯ.

За да се промени давността за преразглеждане на приватизационните сделки, то първо трябва да се направят промени в Конституцията.

Президентът Радев също направи кратък коментар по повод решението на главния прокурор.

„Ако успеят, ще ги поздравя", заяви държавният глава. 

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира разпореждането на държавното обвинение да се провери цялата приватизация. Според Горанов подобно разследване на целия период ще даде яснота на хората. Министърът обаче се усъмни дали юридически сделки могат да бъдат проверени толкова назад във времето.

„Тази проверка на ДАНС ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията. Ако се знае истината за прехода и по-скоро - в частта с приватизацията, ще се дадат много отговори на въпроси, които си задават обикнвените граждани. Колкото повече знаем за приватизацията и за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, толкова по-добре”, каза Горанов.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Ивелина Николова, Лора Инджова