В сряда Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на приватизационния процес

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Кои обаче са големите приватизационни сделки у нас?

Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на приватизационния процес

1999 г.: "Кремиковци" АД - купено от "Дару Металс" за 1 долар. След това e препродадено на дружество на индийския инвеститор „Прамод митал”. Дружеството фалира и синдик отдавна е продал активите.

Същата година 67% от "Техноимпекс" ЕАД  са купени от РМД за 700 000 долара.

И пак през 1999 г. ставаме свидетели на сделката за БГА "Балкан". Предприятието е продадено в опит да бъде предотвратен неговият фалит. Приватизацията му е осъществена от израелската фирма „Зееви груп“ за 200 000 щатски долара. Те обаче разпродават недвижимото имущество и водят „Балкан“ към фалит.

2000 г.: Държавното предприятие за добив на минерали “Каолин” е приватизирано от РМД “Каолин 97”.  По-късно “Алфа Финанс холдинг” става мажоритарен собственик на РМД-то.

Същата година 67% от  "Софарма" са  продадени на цена от 24 милиона щатски долара на дружеството "Елфарма". Мажоритарен акционер е софийската "Унифарм".

Хасан Адемов: ДПС искат право на глас за всички българи

От 1992 г. до 2016 г. приватизационни сделки с държавни и общински активи са били над 13 500. Данните са вписани преди 2 години в доклад на ДАНС, която отново направи проверка на процеса на раздържавяване. Тогава ДАНС прати на прокуратура 28 проблемни сделки. А тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че дори да е бил направен перфектен договор, приватизаторите са го заобикаляли с последващи анекси.

Рестартът на проверката, възложена от Иван Гешев, дава надежди на политици от прехода, че ще бъде потърсена отговорност.

„Като почнете от „Кремиковци”, като минете през БТК, да кажем и летище „София”. Прокуратурата може да ги отсее. Много хора ще си отидат, много хора ще изреват на умряло. Някои ще влязат в затвора, но нали това иска Гешев”, коментира Александър Каракачанов, бивш председател на „Зелената партия”.

ГЕРБ и БСП се скараха заради жертвите на комунистическия режим

Проверката ще е полезна, твърдят и синдикатите.

„Смятам, че всяко действие, което внася яснота в определени процеси, е добре дошло. Не мисля, че от това трябва да се прави поредната дъвка и поредната сензация”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Когато разберем, че в приватизацията на „Кремиковци”, нищо не е било наред, какво правим? Няма го „Кремиковци”... Какво ще стане, като установим, че е откраднат заводът за микропроцесори в „Правец”?”, запита президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Само по NOVA: Неизлъчвани кадри на Тодор Живков и ЦК на БКП (ВИДЕО)

„Не сме направили оценка какво ще струва това на държавата, но всяко едно действие, изхождайки от позицията на БТПП, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа”, смята Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Старата проверка на ДАНС откри проблемни сделки, но повечето разследвания бяха прекратени заради изтекла давност. Сега топката е в полето на политиците, които трябва да решат проблема законодателно.