Джордж разказва, че използва цифри, които са общодостъпни

Австриец изготви математически модел за развитието на коронавируса. „Имам съвсем малък опит с молекулярната биология от много отдавна. Не съм учен, но заради това, което работя често ми се налага да боравя с медицинска информация и можем да кажем, че горе-долу разбирам числата“, казва Джордж.

„В края на февруари забелязах, че Австрия, откъдето съм родом, беше взела решението да спре полетите от Италия, беше готова да затвори границите си. Ние обичаме италианците и това решение за мен беше странно. Започнах да проверявам това, което присъства в медиите и забелязах, че информацията не беше добра. Всички се фокусираха главно върху цифрите – абсолютните стойности – 2 000 души са заразени, 4 000 са мъртви  и т.н. Тези числа обаче не ти казват нищо, не ти казват нищо полезно“, обяснява той.

Специалист: Може би е възможно да се заразиш повторно с COVID-19, но след дълго време

Въпросът не е колко хора са умрели днес – две хиляди или четири хиляди, въпросът е какво означава тази смъртност в проценти, сравнена с вчерашния ден. Дали има ръст с 10 или 15 на сто.

Джордж разказва, че взима цифри, които са общодостъпни. Университетът John Hopkins има страница, на която се публикува информация за случаите. "Аз копирам данните от този сайт, поставям ги в електронни таблици, те изчисляват процентите – растежът всеки ден. Смятам, че това са важни цифри. Тези таблици ми дават повече информация, отколкото числата в новините. Там получавам абсолютни стойности, без какъвто и да било контекст", казва той.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП