Специалистът по инфекциозни заболявания Пьотр Члебитски обясни как ще се развие вирусът в следващите месеци

Знаем, че вирусът започна от Китай, но се разпространи много бързо в цяла Азия. По-богатите страни, с по-добро здравеопазване, можеха да го открият по-рано. В някои страни като Китай и Сингапур и преди е имало случаи на тежък остър респираторен синдром. Държави като тези реагираха доста бързо и там ситуацията вече е под контрол. Това обаче се дължи на 17-годишната подготовка. Това заяви специалистът по инфекциозни заболявания Пьотр Члебитски.

Опасен ли е коронавирусът за хората със сърдечно-съдови заболявания и за диабетиците?

"Последният път, когато проверих, вирусът беше засегнал 190 държави, което значи, че почти всички държави вече са засегнати. Изключение може да бъде някоя по-отдалечена държава – малка и отдалечена. Най-вероятно здравната система на тази държава не може да открие вируса. Това за мен е по-вероятно, отколкото вирусът да отсъства изобщо. Те може и да мислят, че няма случаи на коронавирус, но всъщност, най-вероятно всички тези държави към момента го имат", каза той

"В бедните държави винаги е проблем кой ще плати тестовете – пациентите нямат пари, правителството не желае да плаща за тях. Някои държави могат да си позволят да ги направят по-евтини и по този начин пациентите ще са по-склонни да се изследват", смята Члебитски.

"Според мен ще е много трудно да спрем разпространението. Ако ме бяхте попитали преди две седмици дали е възможно да заключим Индия, щях да ви кажа не, но виждаме как през последните няколко дни дори Индия започна да използва много стриктни мерки на социално дистанциране. С този начин на поведение определено ще е възможно да забавим вируса. Ще видим какво ще стане след това. Никога досега не сме се изправяли пред подобно предизвикателство", добави той

Антирекорд в Испания: 838 смъртни случая от коронавирус за ден

"Вирусът се разпространява толкова бързо, че на здравеопазването му е трудно да се бори с него. Всички говорят аз изравняването на кривата - това обаче не проработи за Италия и Испания. Когато системата е претоварена, смъртността започва да се покачва – това се случи в Китай. Смъртността в Ухан беше по-голяма, отколкото в остатъка от Китай, в момента това се случва и в Италия и Испания, където смъртността е най-високата в целия свят. Виджайки как се развива ситуацията, предполагаме, че нещата ще се влошат, а няма да се подобрят", каза още Члебитски. 

"Социалното дистанциране е доста широко понятие. Има още много инструменти, които могат да се използват. От искане към гражданите да са по-отговорни, затваряне на училища, отлагане на големи събития, докато стигнем до пълното затваряне на града или на цялата държава. Всяка държава трябва да реши какви измерения на социалното дистанциране са необходими и да ги приложи правилно според ситуацията", съветва специалистът.

"Трябва да виждаш как се развива ситуацията, да знаеш как се развива в другите държави. Трябва да прецениш колко си склонен да пожертваш. И тогава, според развитието в твоята страна, броят на случаите, скоростта на разпространение, ти ще вкараш тези инструменти един по един. Ако ситуацията е напълно извън контрол ще трябва да вкараш всичко наведнъж. И да, това ще навреди много на икономиката", смята той.

"Дори Италия не успя да се справи с вируса – трудно ми е да си представя как по-бедните страни ще се справят по-добре. Много е трудно да подготвиш здравната си система за нещо такова. Тези държави не са минавали през никакви големи медицински кризи от много години насам, те нямат опит и не бяха подготвени. Както знаем, този вирус засяга по-скоро възрастни хора, а обществото в Италия е едно от най-застаряващите в световен мащаб. Ето защо те много бързо започнаха да имат много болни хора. Испания беше в много сходна ситуация", добави Члебитски.

Специалист: Страхът от безработица може да измести страха от заразяване с COVID-19

"Доста е възможно вирусът да мутира. От биологична гледна точка вирусите обикновено мутират, ставайки по-леки. В най-добър интерес на вируса е да бъде силно заразен, но да не причинява тежко заболяване. Ако мутира, то със сигурност ще мутира по начин, по който вирусът да бъде едновременно заразен, но и лек", предполага специалистът

"От това, което знаем теоретично, може би е възможно да се заразиш отново, но след много-много години. Не след няколко месеца или седмици. В момента няма лек. Всички се опитваме да намерим такъв. Ние подкрепяме заразените пациенти, докато организмът им изчисти вируса, подкрепяме ги, докато се възстановяват. Въпреки, че опитваме различни медикаменти, все още нямаме доказано лечение. Битката ще продължи докато не бъдат открити ваксини за този вирус. Това обаче е въпрос на време, може би ще ни трябват 18 месеца", смята Члебитски.

Репортер: Николай Беремлийски