Коментар на посланика на България във Ватикана Богдан Паташев

Католическият свят отбелязва Възкресение Христово. Папа Франциск призова хората да не се поддават на страха от коронавируса и каза, че те трябва да бъдат пратеници на живота във време на смърт. Той говори по време на Великденската служба в събота вечерта в почти празната базилика „Свети Петър“.

КАТОЛИЧЕСКИЯТ ВЕЛИКДЕН: Празни храмове и чествания в изолация по цял свят (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което виждаме онлайн и по телевизията, е един празник в момент на криза и на изпитание. Папата не скриваше тъгата си от това да бъде сам в празната базилика „Свети Петър“, където обикновено има стотици хора. Анализаторите обаче твърдят, че в момента чрез социалните мрежи присъстващите са много повече“. Това заяви посланикът на България във Ватикана Богдан Паташев.

„По мои наблюдения нещата в Италия и в България се движат паралелно – държавата не се меси в делата на църквата“, каза още той.

Папа Франциск: Не се поддавайте на страха (ВИДЕО)

Паташев съобщи, че във Ватикана няма заболели българи с COVID-19.

„Във Ватикана имаме само един свещеник, който беше по работа тук и не успя да се прибере в България. Българското посолство и посланикът в Рим организират полет, който ще събере всички хора, които не са успели да се приберат в България. Очаква се през седмицата полет от Малта през Рим и обратно до София“, посочи Богдан Паташев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП