Хората се опитват да повдигнат празничния дух въпреки карантината

Най-голямата религиозна общност в света – католиците, посрещат Великден без тържества и затворени у дома.

Франция е една от страните, където днес трябваше да има голям празник. Хората обаче са принудени да се съобразят с противоепидемичните мерки.  Над 160 000 полицаи следиха за реда по време празника из френските улици. 

На третия ден от Великден президентът Еманиуил Макрон ще обяви до кога ще бъде удължено извънредното положение.        

В Италия полицията се видя принудена да увеличи патрулите, защото хиляди тръгнаха да празнуват Великден въпреки епидемията и забраните. Хората искаха да отидат на вилите си, без да се съобразяват с ограниченията. Наложи се увеличаването и на броя на патрулите из самите градове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ВЕЛИКДЕН В УЕДИНЕНИЕ: Как католиците в Белене посрещат Великден?

В някои от държавите по света, които са в други часови зони, вече се проведоха великденските служби, но без хора в храмовете и без шествия по улиците. Милионите християни във Филипините гледаха литургиите на мобилните си телефони.

"Великденската служба е много важна за нас. Сега вирусът се разпространява и Господ е единствената ни надежда. Само той може да ни спаси", сподели Лус Дела Роса, католичка от Манила.

"Доколкото е възможно се опитваме да намалим опасността от заразяване. Не знаем колко далеч ще стигне болестта и колко дълго ще продължи", каза Руфино Макасет, служител в църква.

Папа Франциск: Не се поддавайте на страха (ВИДЕО)

За първи път, откакто е на престола, Елизабет II се обърна към нацията за Великден. Кралицата на Обединеното кралство е символичен водач и на Църквата на Англия. Това е второто й послание за единство и решимост в рамките на седмица.

"Великден не е отменен. Всъщност сега се нуждаем от него повече от всякога. Откритието за възкресението на Христос е дало на последователите му нова надежда и цел в живота. Можем да последваме този пример", каза Елизабет II.

Папата отслужи празнична литургия в празната базилика „Свети Петър”

Католиците по света са над 1,3 милиарда. Забраната на тържествата е едно от събитията, които ще засегнат най-много хора в глобален мащаб.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.