Заради епидемията в лечебното заведение има критична липса на персонал

Болницата в Шумен търси лекари. Заради епидемията в лечебното заведение има критична липса на персонал. Проблемът съществува от години, но в момента е допълнително изострен. От лечебното заведение сигнализират, че това не само затруднява графиците в отделенията, но и застрашава бъдещето на спешната медицинска помощ в областта.

Болницата в Сливен набира доброволци заради липса на персонал

За последните седмици повече от 10 медицински сестри са излезли от графика за смени в шуменската болница. Което допълнително натоварва всички отделения.

"Към момента, без да е утежнена епидемичната обстановка, също изпитваме трудност със сформиране на екипите. Ако се появят пак нови инфектирани пациенти, трябва да се сформира и втори екип, който да обслужва инфекциозни отделение. Не се знае в какъв момент колко още персонал би ни потрябвал. Затова призовах по възможност здравни специалисти от други лечебни заведения да помогнат в този момент“, каза директорът на болницата Димитър Костов.

Заразени лекари с COVID-19 и в болницата в Пазарджик

Въпреки че в момента най-голяма е нуждата от медицински сестри, възможност за работа има и за други специалисти.

„В болницата работим на сантарния минимум специалисти по рентгенология, по образна диагностика, кардиология. Не е нормално в област като Шумен да има повече от 20 кардиологиа, а в болницата да бъдат двама“, каза още директорът.

Най-голяма трудност има при сформиране на екипите във вътрешно отделение. Има проблем и в отделението по хирургия.

Медици от Бургас почетоха паметта на двете лекарки, починали след заразяване с COVID-19

„Ще се справим може би в този момент, но по принцип се застрашава изобщо спешната помощ в областта в следващата една, една-две години най-вероятно ще настъпи голям срив, ако се продължава по този начин“, поясни Костов.  

Досега в болницата в Шумен са лекувани четирима пациенти с коронавирус. Трима от тях бяха изписани. Мъж с тежко онкологично заболяване почина, въпреки че след лечението даде две отрицателни проби за коронавирус.

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.