Вижте какво казаха те за "Неделята на NOVA"

България и редица славянски народи отбелязват Деня на светите братя Кирил и Методий. У нас този празник е посветен на просветата и културата, както и на създадената от учениците на Кирил и Методий славянска писменост. 

В днешния празничен ден едни от най-обичаните лица от сцената и екрана отправят специално послание и отговарят на въпроси, свързани по един или друг начин с празника.

Коя е най-хубавата българска дума?

„Най-хубавата дума по принцип в световно ниво, според мен е „любов“, защото без нея няма живот. Това се отнася и за природата, и за нас хората, и за всичко, което съществува“, казва певицата Деси Добрева.

„Аз, може би с възрастта и с опита мисля, че най-хубавата българска дума е „мама“, отговаря актьорът Калин Сърменов.

„Щастие“, защото тази дума дори и да не я изричаш правилно, тя винаги провокира усмивка“, категорична е телевизионната водеща Лара Златарева.

„За мен, най-хубавата българска дума е „благодаря“. Мисля, че това е думата, която трябва да използваме по-често“, казва актьорът Антоан Петров – Анди.

„Имам няколко любими български думи – едната дума е „благодаря“, другата е „извинявай“, коментира музикантът Свилен Ноев.

„Най-хубавата българска дума за мен е обичам те“, категорична е певицата Маги Джанаварова.

България отбелязва 24 май в условията на пандемия и без масови мероприятия (ОБЗОР)

Коя е най-тежката, трудната за изричане дума?

„Това е „признание“. Думата „признание“, да си признаеш – това е много трудно, особено в днешно време. Ние някак като че ли българите не сме свикнали да си признаваме грешката, да си признаем кой къде е, да си признаем какви сме и това се оказа, особено в съвременния свят, в който живеем, най-големият проблем“, казва Калин Сърменов.

„Истината“. Истината е понякога не само една дума, съдържа се в няколко думи и изречения, понякога истината е много трудна за казване и боли“, смята Деси Добрева.

„Няма да бъда изключително оригинална, за да кажа, че „извинявай“ е  може би думата, която най-трудно се изрича. Това е едно признание и то признание за вина. Трудно е да кажеш  извинявай ако след него продължава „сбърках“, категорична е Лара Златарева.

„Думата „смърт“ звучи много гадно и не искам никога да я използвам в нито един мой текст“, казва Свилен  Ноев.

„Аз лично не харесвам думата „омраза“ и „мразя“, споделя Антоан Петров – Анди.

Вълчев: Българските учители заслужават да бъдат аплодирани

Какво е 24-ти май за Вас?

„За мен 24-ти май е особен ден. Първо, защото моята майка е учителка и винаги свързвам този ден първо с нея. Свързвам я с моите дни в училище, със страхотните преподаватели, които съм имала – в училище, в академията, в школи, в които съм учила“, посочва Маги Джанаварова.

„24-ти май би трябвало за хората на изкуството да е най-хубавият празник, защото това е нашата писменост, това е нашата памет“, коментира Свилен  Ноев.

„Аз, като кака на целокупния български народ, си спомням онези времена, в които на 24-ти май отличниците водеха манифестацията напред и… защо пък да не си призная, че съм била отличничка? Не знам кое ме е мотивирало – дали вечното желание да бъда отпред, да бъда по-известна от останалите, да бъда забелязвана. С голямо вълнение чаках 24-ти май именно заради този празник на признание за знанията“, казва Лара Златарева.

„24-ти май е може би един от най-хубавите празници, защото отново трябва да сме благодарни, че имаме език, който е толкова красив и цветен“, смята Антоан Петров – Анди.

„Особено се гордея от идентичността на това, което ние носим с тази азбука, с този език и мисля, че всъщност това е смисълът“, категоричен е Калин Сърменов.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Николай Беремлийски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.