Брюксел ще осигури 100 милиона антигенни теста до май на всички желаещи държави

До няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу COVID-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Тя добави, че ЕС е съставил списък на бързите антигенни тестове за заразата. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се осигурят допълнителни 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, допълни еврокомисарят.

ЕК предлага въвеждането на "зелени пропуски" за пътуване

Кириакидис посочи, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на зараза. Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за COVID-19, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи целта е да бъдат проверявани 5 до10 на сто от положителните изследвания.

Русия още не може да изпълни всички заявки от чужбина за ваксини срещу COVID-19

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.