Той беше изстрелян с ракета-носител „Фалкон 9”

След вчерашното отлагане „Спейс Екс” днес изстреля с ракета-носител „Фалкон 9” кораба „Дракон”, който трябва да достави товар на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на американската частна компания в Twitter.

Стартът на космическия кораб като част от 23-ата мисия на компанията за попълване на запасите на МКС се състоя от космодрума Кейп Канаверал, Флорида, в 03:14 часа местно време. Очаква се „Дракон” да се скачи с орбиталната станция на 30 август в 11:00 часа (18:00 часа московско време).

Компания „Спейс Екс” планира след старта да осъществи контролирано кацане на първата степен на ракетата-носител на плаваща платформа в Атлантическия океан. Досега този елемент на „Фалкон 9” е използван при три космически изстрелвания.

Товарният кораб „Дракон” трябва да достави на МКС оборудване за провеждане на научни експерименти, по-специално устройства, които могат да откриват проблеми със зрението и да помогнат за справяне с тях, както и полезни материали - бетон, композити и вещества, способни да осигуряват защита от радиация.

Предишното изстрелване на товарния космически кораб „Дракон” от Кейп Канаверал към МКС беше осъществено на 3 юни. Тогава на орбиталната станция бяха доставени около 3,3 тона товар, включително храна и материали за поредица от научни експерименти, както и две нови слънчеви батерии.

Източник: БТА