Близо 500 мирни граждани са успели да избягат от района на "Азовстал"

Усилията за евакуиране на цивилни от източния град Мариупол и стоманодобивния комбинат Азовстал продължават.

Киев твърди, че руските удари по комплекса не спират. Москва отрича и заявява, че спазва прекратяването на огъня и са осигурени коридори за евакуация.

Информациите, които идват от металургичния комбинат Азовстал в Мариупол са противоречиви. Украинските бойци там продължават да оказват съпротива, а заедно с тях, в подземията на комплекса, се намират около 200 цивилни. Според Киев Русия продължава да обстрелва Азовстал, въпреки обявеното от Москва тридневно прекратяване на огъня. От Кремъл пък обявиха, че хуманитарните коридори функционират и че спирането на огъня се спазва и от двете страни. Владимир Путин каза, че неговите сили са готови да осигурят безопасно преминаване на цивилните, но призова украинските бойци да се предадат. Въпреки неяснотите около ситуацията в Азовстал още цивилни бяха евакуирани в четвъртък.

 „Днес продължихме спасителната операция от Мариупол. Със съдействието на ООН и Международния комитет на Червения кръст хората са на път към безопасна територия”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В момента е в ход нова операция за евакуиране на цивилни от Мариупол, обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Трета операция е в ход, но нашата политика е да не говорим за подробности за която и да е от тях, преди да са завършени, за да избегнем подкопаването на възможния успех. Добре е да знаете, че дори в тези времена на хипер комуникации, тихата дипломация все още е възможна и понякога е единственият ефективен начин за постигане на резултати. Досега общо близо 500 цивилни са намерили дългоочаквано облекчение, след като са живели под безмилостен обстрел и оскъдна наличност на вода, храна и канализация", заяви генералният секретар на ООН Антоноу Гутериш. 

В редовното си видеообръщение президентът Зеленски описа като катастрофална липсата на достъп до здравно обслужване и лекарства в райони от страната, които са под руска окупация.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.