Навършват се 146 години от трагедията, разтърсила цяла Европа

Днес се навършват 146 години от Баташкото клане. Трагедията разтърсва цяла Европа. От около 7-хилядното население, остават живи близо 1200 души.

Днес в балканското градче ще има литийно шествие и възстановка на драматичните събития.

Камбанният звън, който преди 146-години вдига Батак на бунт днес призова жителите с шествие да тръгнат по стъпките на предците си. Най-отпред застанаха децата на Батак.

Шествието премина през всяко едно от паметните места, свързани с Априлското въстание.

В Богдановата къща на бай Христоско 700 души, намерили убежище, са избити. 87-годишният мъж пази спомените за клането. Неговият дядо е един от спасилите се.

"Баба ми, вика, ме сложи под сухмана и легна върху мен и казва - ще мълчиш, ще мълчиш. И легнала върху него. Когато поутихнало и се свечерило той се измъкнал и избягал4, разказва Христозко Богданов. 

Батак извоюва свободата си за кратко. 700 къща са опожарени, а над 5 хиляди души са избити.

"Не трябва да забравяме вдъхновението на онези априлски дни, когато след 500 години глухо дрънчене на окови малък народ се изправя срещу голямата Османска империя и се осмелява да иска свободата си", казва и Теодора Пейчинова.

Рокери от цялата страна се събраха в Батак, за да се поклонят пред жертвите на Априлското въстание.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.