Националният туристически поход се провежда за 74-и път

За 74-и път 1200 души разделени в 38 групи от 15 области на страната тръгнаха от козлодуйския бряг към връх Околчица. Инициативата е част от Националния туристически поход „По стъпките на Ботев от Козлодуй до Околчица”.

Вече 10 години от Козлодуй до Околчица по стъпките на Ботев върви Филип Филипов – облича се с мундир като този на Христо Ботев, носи сабя като неговата. През останалите дни е съвсем обикновен човек по трасето от дома до работата и обратно.

„Когато не съм Ботев, съм един обикновен Филип Филипов – учител по професия, педагог. Същевременно – баща и дядо”, споделя Филип Филипов.

За него и тези моменти са важни, но да се превърне в Ботев и да тръгне с походниците по 120-километровото трасе е ценно не само за него самия.”Ние, българите, като че ли за да се обединим дори без да го съзнаваме, обръщаме глава, вървейки напред или тъпчейки на едно място къде? Назад! Към жалоните, огнените на нашата история”.

Затова и тази година за няколко дни няма да бъде учителят, бащата и дядото Филип Филипов, а образът на Ботев такъв, какъвто си го представя. Ще носи със себе си онова, което смята, че е било и е най-ценно и в миналото, но и днес: „Любовта! Затова, че походът никога не е прекъсвал, че България помни героите си, че героите са плът и кръв като нас”.

А походници с опит казват, че тръгналият по пътя на Ботев, човек, трудно се отказва да го прави. Извървели са го десетки пъти, но не могат да обяснят онова, което ги кара да го правят.

И така, без излишни обяснения, но с нещо особено вътре хората и днес тръгват по прашните друми от Козлодуй към Околчица. За да се помни святото, което дори и да не можеш да определиш, усещаш и носиш дълбоко в себе си.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.