През миналото лято 21 деца са загинали, а 353 са ранени при инциденти на пътя

До дни близо 700 хил. ученици ще излязат във ваканция. Според експерти рисковете за децата на пътя през лятото – растат. Статистиката показва, че от юни до август м.г. 21-о деца – са станали жертва на катастрофа. В същото време 90 % от родителите не знаят - как да предпазят децата си, докато ги возят, показват данните на експертите. Затова от 16 май до 1 юни кампанията на радио “MAGIC FM” Мисия Отговорен родител ще напомня как да защитим децата в колите. Как да предпазим децата на пътя – гледайте.

Когато тръгва на път – правило номер едно за Радослава Митрова от Фондация  „Деца на борда”– е да не прави компромис с безопасността на двете си деца.

Докато шофира из столичните улици обаче забелязва, че много от родителите пренебрегват рисковете на пътя. И често правят компромиси с обезопасяването на децата.

Показват го и проверките на пътя. И от началото на годината пътните полицаи са глобили 535 родители-нарушители – които превозват децата си в нарушение на правилата. Санкцията - 50 лв. и отнемане на 6 контролни точки.

Според експертите: огромна част от родителите не знаят нито за какъв период, нито в какви столчета трябва да возят безопасно децата си. И резултатите в черната статистика не закъсняват.

„От началото на годината до 24 май, на територията на страната  са загинали общо 11 деца и са ранени 299”, каза Мария Ботева, Национална пътна полиция.

Според правилата столчетата в колите, според теглото на детето, се разделят в 5 основни групи - като първата е за деца под 10 кг, а последната - от 22 до 36 кг.

През миналото лято 21 деца са загинали, а 353 са ранени при инциденти на пътя.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.