Някои манипулации достигат рекордни нива

100 лв. за първичен преглед по време на лятната ни почивка. Това показа проверка на NOVA в някои от частните медицински центрове по морето на прага на активния сезон. Медицинските услуги това лято са по-скъпи от миналото в много от центровете, сигнализират зрители на NOVA.

Председателят на КЗП: Често се рекламират хотели, които се оказват къщи за гости

Първичният преглед при настинка, порязване или стомашно неразположение, например, започва от 90-100 лв., показват тарифите на частните кабинети. Три пъти по-евтино ще излезе на туристите, ако потърсят медицинска помощ в поликлиниките във Варна или Бургас.

Някои манипулации достигат рекордни нива, като например поставяне на противоалергична инжекция при ужилване - близо 100 лв. Ръст има и при цените на рентгеновите снимки, обработване на рана или вадене на кърлеж.

НА МОРЕ: Порция цаца стига до 10 лв., шопска салата – 18 лв.

Сигнали за високи тарифи на медицинското обслужване по морето достигат до контролните органи. От ИА „Медицински надзор” потвърждават, че цените на услугите се определят свободно и това не е нарушение. Въпреки това са попадали на космически тарифи при проверките.

„Най-фрапантните бяха промивка на ухо на стойност 530 лв. Другият е случай с румънски граждани, на които бяха поискани 700 лв. за изваждане на рибена кост, заседнала в гърлото. Единствено в закона е записано цените да бъдат предварително определени, а не да се формират според облеклото и колата, с която ще дойде пациентът”, обясни Фидел Косев.


При нарушения туристите могат да сигнализират и контролните органи, съветват експертите.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.