Вижте какви условия постави още Австрия

Още една стъпка напред към евентуалното приемане на България в Шенген. От Европейската комисия обявиха, че Брюксел е склонен да отдели пари за оградата по границата с Турция, което е едно от основните изисквания на Виена.

Освен това Австрия иска и трикратно да се увеличат силите на „Фронтекс” в България, оградата и техниката да се платят от ЕК и да се засили граничният контрол. Освен това Румъния и България трябва да приемат и търсещите убежище бежанци от Афганистан и Сирия.

Ден след като австрийското правителство открехна леко вратата за България и Румъния в Шенген, еврокомисията също излезе с позиция в полза на двете страни.

„За комисията опазването на външните ни граници е ключов приоритет и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране. Европейската гранична служба „Фронтекс” е готова да повиши подкрепата според нуждите”, заяви Кристиан Виганд, говорител на ЕК.

Веселин Вучков: Още през 2011 г. имаше доклад, че България покрива 100% условията за Шенген

По думите на евродепутата Андрей Ковачев условията на Австрия са малка, но недостатъчна стъпка в правилната посока, тъй като България ще продължи да губи милиони левове на година заради контрола на сухопътните граници.

„Пакетът, който ще се обсъжда тази седмица неформално и после на Съвета -  надявам се до края на годината да се приеме. Трябва да има яснота за следващите стъпки”, подчерта евродепутатът Андрей Ковачев, ЕНП.  

А у нас темата продължава да предизвиква бурни реакции. „Аз не мисля, че която и да е държава членка има правото да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на целия ЕС, без да има такъв мандат”, категоричен е председателят на НС Росен Желязков.

А бившият външен министър Надежда Нейнски заяви, че позицията на Виена е по-скоро преговорна, а не категорична. „Правилата на Шенген допускат поетапност. Първо да се започне по въздух и след това по море и суша. Но трябва да се види прогнозата. Какви са стъпките”, подчерта Надежда Нейнски, бивш външен министър на България.

Денков: Преговорите за Шенген не са приключили

На още по-остра позиция застана бившият външен министър на Румъния Кристиян Дяконеску.
„Австрия в момента иска да приложи някакви двустранни разбирателства между България и Румъния, които обаче нямат нищо общо с условията за приемането на двете държави в Шенген”, посочи той.

Според Дяконеску Букурещ и София трябва да спрат да се държат „все едно влизането в Шенген е награда, която трябва да бъде заслужена”. „Тази идея, че Шенген е награда за Румъния и България - за мен е абсурдна. Това не е награда - това е задължение, което ние сме поели, влизайки в ЕС, за да подсигурим границите на блока”, подчерта бившият външен министър на Румъния.

Нейнски и Дяконеску са категорични, че двете държави трябва да останат заедно.

„Аз смята, че България и Румъния трябва да действат синхронизирано, а България да не допуска да я разделят от Румъния”, посочва Надежда Нейнски.

„В Румъния изобщо не се обсъжда разделянето на двете държави като някакъв вид политическо решение”, категоричен е Кристиян Дяконеску.

Репортер: Георги Карамфилов