Премиерът на страната каза, че ще търси решение на въпроса

Полските фермери започнаха широкомащабни протести в цялата страна срещу вноса на продукти от Украйна и други страни извън ЕС, съобщи „Индипендънт“. Избухването на протестите е в резултат на няколкомесечна серия от демонстрации и блокади на границите от страна на полски шофьори на камиони. Те заявиха, че либерализирането на разрешителните за украинските водачи е навредило на бизнеса.

Протестите на фермерите са свързани с подобни мотиви. Те твърдят, че възможността на страните извън ЕС, включително Украйна, да изнасят селскостопански продукти, без да се подчиняват на регулации на ЕС, пречи на конкурентноспособността на полските фермери.

"Не можем да се конкурираме с Украйна, затова очакваме да бъдат въведени квотите, които съществуваха преди войната. Украинското зърно трябва да отиде там, където му е мястото - на азиатските или африканските пазари, а не в Европа", заяви Адриан Вавжиняк, говорител на профсъюза на полските фермери.

Какви са исканията на фермерите, блокирали цяла Германия

Протестите се проведоха на над 200 места в цяла Полша. Фермерите са излезли по улиците с трактори и друга селскостопанска техника и са блокирали пътища. Някои определят акцията по-скоро като политическа, отколкото като истинска реакция на полските земеделски производители. Йежи Плева, бивш заместник-министър на земеделието, заяви, че протестите не са "спонтанна" акция на фермерите, а ход на някои активисти, които искат да спечелят доверието на полския селскостопански сектор с оглед на предстоящите избори.

Журналистическо разследване изкара над милион на протести в Германия

Полският министър-председател Доналд Туск каза, че ще търси решение на въпроса, което да не нарушава правилата на ЕС и същевременно да е взаимно приемливо както за полската, така и за украинската страна. Той призна, че подобно споразумение вероятно ще бъде "трудно" за приемане от украинците.

Заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак посети протестиращите земеделски производители и заяви, че е против вноса на украински селскостопански продукти в Полша, който би "развалил вътрешния пазар".

 

Източник: БГНЕС