В студиото на „На кафе“ Галя Щърбева разказа повече за предстоящото събитие и почерпи Гала с вкусни деликатеси

По случай Трифон Зарезан 15 производители от предаването и герои от книгата на Галя Щърбева „Да хванеш гората“ – Избрани истории за български ферми, натурални продукти и еко строителство, ще представят своята продукция – местни вина и деликатеси тази събота и неделя, на 15 и 16 февруари между 11 и 17.00 ч. в градината на хотел „Хилтън“ в София.

„Да хванеш гората“ със занаятчийски базар за празника Трифон Зарезан

„Историята, която стои зад базара, който ще направим този уикенд по повод Трифон Зарезан, на 15 и 16 февруари, е провокирана от това, че можем да представим част от героите от втората ми книга, които произвеждат вино и храна. Самата книга е продължение на самата концепция, която представихме преди две години – с първата ми книга „Да хванеш гората“, събрала 30 истории за неочаквания път към дома. Дойде моментът, в който си казах, защо да ограничаваме избора на истории само откъм туризъм. Има толкова много прекрасни хора, които произвеждат и са важни за страната ни. Защото освен че добавят стойност към икономиката, правят нещо много качествено и с много труд. С много проблеми около тях и то на места, които не са развити добре. Има места, при които дори инфраструктурата е най-малкият проблем. Държавата почти я няма, а те се борят с вятърни мелници. Въпреки това успяват да направят един качествен продукт, който заслужава възхищение. Във втората ми книга са избрани истории, които не само са свързани с храна, но и с козметика, с биостроителство, с вино, с крафт бира. Чрез книгата искаме да дадем на хората още един начин, по който да стигнат до зрителите и читателите и до клиентите на живо. Ние вече направихме един такъв базар при представянето на книгата, който мина много приятно. Страшно много хора дойдоха, но ми направи впечатление, че това не са просто купувачи, които идват, за да похарчат едни пари и да вземат нещо, а хора с концепция, с еднаква енергия. Те искат да се запознаят с производителите. Идеята на цялата концепция е това да не е просто място за търговия, а място за обмяна на идеи, на емоция, на енергии и възгледи. На една по-висока форма на общуване“, споделя Галя Щърбева и допълва, че събирайки се на едно място самите производители, стават общност. Придобиват повече сила, самоувереност и енергия. Затова, че не са сами и техните колеги преминават през подобни проблеми.

В студиото на „На кафе“ водещата на предаването „Да хванеш гората“ представи шест любопитни истории. Първата е свързана с младия Митко, който още преди да навърши 18 години, започва да посещава едно място, наследено от баба му в Севлиевския Балкан до една река. „Първо си слага каравана, спи в колата и започва да строи – години наред, камък по камък. В момента е построил една невероятна горска резиденция, в която се правят и сватби, фестивали. Развива се прекрасно. Следващата стъпка е отглеждането на животни. В момента амбициозното момче отглежда 130 телета, крави, биволи“, разказва Галя Щърбева и показва резултатите от неговата работа. „Концепцията му не е просто да отглежда тези животни, но и да облагородява района.”

Втората история е на мениджър, който става козар. „Това е един човек, който е бил мениджър в голям международен бирен консорциум. В един момент стресът му идва в повече и решава да завие в съвсем друга посока заедно с неговия приятел от детството Милен, който е технолог. Двамата решават да направят мандра и козеферма до Хасковските минерални бани, тъй като Хасково е техен роден град. Сега те правят невероятни продукти. Те казват, че когато видят резултатите от труда си, всички усилия са си заслужавали.“

Третата история е за младо семейство с малко дете, Павлин и Велина, които са направили страхотна ферма в Сакар. „Техният специалитет е шпековия салам, с аромат и визия на салама от едно време. Преди това тя е работила в танцово студио в Пловдив, а той е работил към „Зелени Балкани“. Работата му го отвежда в Сакар, където се занимава със запазването на популацията на различни видове птици. Така откриват село Левка и създават собствено стопанство.“

Четвъртата история отново е за хора, напуснали корпоративния свят. Той е бил изпълнителен директор на една от най-големите пенсионно-осигурителни компании в България. Повлиява му стресът и това, че губи връзката със себе си. Това го отвежда до село край Мелник, където решава да инвестира в нещо различно. Като икономисти и финансист прави голямо проучване. Дава си сметка, че суперхраните ще се развиват в бъдеще. Прави ферма за охлюви, но имат и малък цех, където правят всякакви пастети, охлюви по бургундски, изнасят в шест държави и се развиват много бързо. Вече правят и козметика със слуз от охлюви.

Петата история е за млади IT специалисти от София. Той получава една наследствена земя до Казанлък и решава да я засади с боровинки. Те са разположени в саксии. Правят три вида сладка.

Шестата история е за хляб с квас, който е с много по-различни качества. Тук фокусът пада върху брашното. Историята е на градска двойка. Тя се е занимавала с дизайн, работила е със Запрян Маринов и други дизайнери, а той е бил гвардеец. Семейството й купува 100-годишна мелница в село Ореховица, а нейният мъж се запалва по тази технология. Започват да менажират мелницата, която е запазена в автентичния й вид от преди 100 години. Брашното, което произвеждат, се е правило по същия начин от онези времена. Когато влезеш в мелницата, сякаш попадаш в машина на времето. Те произвеждат 7 вида брашно по тази технология. То няма добавени оцветители, подобрители и е съвсем естествено.

Всеки, който желае, може да посети занаятчийския базар, тази събота и неделя - 15 и 16 февруари от 11 до 17.00 ч. в градината на хотел "Хилтън" в столицата.

Редактор: Боряна Димитрова