Шеф-готвачът и предприемач разказва за концепцията си за ресторанти с личен почерк и добавена стойност и за високите стандарти в храната и ресторантьорството
Вече над 20 години шеф Иван Манчев е сред най-утвърдените кулинарни експерти в България. Той налага високи професионални стандарти не само в храната и ресторантьорството, но и в бизнеса.
„Хората тръгват да правят нещо, което не разбират и нямат собствен личен критерий, какъв е правилният бизнес, какво е най-доброто, за да може ще ти по този начин да можеш да го гониш или поне да вземеш най-доброто от него. Много пъти хората казват, примерно, че са похарчили 100 лева за нещо, или 1000, или 100 хил. или 500 хил. Напротив, това не са твои пари. Това са парите на идеята, която ти искаш да направиш“, категоричен е шеф готвачът.
В „Успехът: Forbes по NOVA” Елена Маринова за изграждането на успешен бизнес в IT индустрията
След обучение при топ готвачи в Швейцария и дълги години работа в един от най-емблематичните хотели в София, през 2004 г. шеф Манчев отваря първия си ресторант - под наем и само с 9 маси, но негов.
„Първата ми кухня, която направих, бях взел кредит, инвестирах стотици хиляди левове в кухните си, а всъщност карах една никаква кола. Защото хората гледат колата, защото имаше и такъв въпрос. „Е, ти каква количка караш, а имаш ресторант.“ Ела ми виж кухнята, там, където си изкарвам парите,“ разказва Манчев.
В следващите години шеф Манчев развива още повече концепцията си за ресторанти с личен почерк и добавена стойност. Отваря още няколко обекта в София и в Свети Влас, когато през 2020-а година Ковид преобръща всичко.
„Година и половина почти бяхме затворени с малки откъслечни периоди за по 2-3 месеца отваряне. Беше катастрофално. В този бизнес бях на косъм. Добре, че беше другото да ме спаси. Представяте ли си, тогава имах 45 човека, и ме затварят, 45 човека ми работят в ресторантите. Аз ги задържах, но това ми костваше страшни ресурси да давам“, споделя трудностите си по време на ковид епидемията собственикът на ресторант.
В „Успехът: Forbes по NOVA” Захари Карабашлиев за писането като мечта и професия
С палитра от различни бизнеси и гъвкавост, шеф Манчев успява да преодолее кризата. Днес в компаниите му работят почти 100 човека. Освен ресторанти и телевизионни предавания, той има още издателство за кулинарни книги и шоурум за кухненско оборудване, на което са представители. Най-новото предприемаческо приключение на Манчев е собствен бранд за кафе Manchini.
„55 страни отглеждат кафе. Аз имам два бленда, които са купаж от няколко ферми, които съм ги избрал от цял свят. Примерно, имам от Хондурас, имам от Коста Рика, имам от Етиопия. Това е като гроздето, това е като виното. Един купаж сам по себе си е съчетан от няколко сорта грозде. Изобщо всичко това носи след себе си добавена стойност. Даваш вкус на хората, даваш им отношение“, разказва за идеята да създаде собствен бранд кафе кулинарът.
Бизнес идеите му обаче не се ограничават само до кулинарния свят. Преди 5 години той купува и разработва единствения у нас софтуер за управление на гробищни паркове.
„Ако ти сега кликнеш в моя софтуер, примерно ако някоя община работи с мен, ти ще знаеш този гроб дали е платен, на кой е, какъв му е срокът. Софтуерът, спрямо гробищните паркове, той дава една пълна онагледеност на този процес. Тоест, кметът може да си прави една страхотна статистика и това носи след себе си първо, прозрачност, второ - бюджетиране. Аз съм бил в Америка, в Ню Орлеанс, в най-известния ресторант в южната част на Америка. Най-хубавата зала гледа срещу гробищата на Ню Орлеанс. Можете ли да си го представите? И всъщност там това е парк. И този парк е за посещаване. Този парк е за почитане, за отношение“, разказва повече за страничния си бизнес предприемачът Манчев.
За да има успех, Манчев разчита на екип от експерти и професионалисти, които да води с визия и смелост. Според него човек не може за знае всичко и се нуждае от добър екип, който пък има нужда от лидер. Категоричен е, че човек не може за промени света, но ти самият можеш да промениш хората около себе си. От момче, което е бутало количката със закуските, до собственик на верига ресторанти и разнородни бизнеси - шеф Манчев не спира да се предизвиква всеки ден.
„Аз съм човек, който съм се учил в годините, продължавам да се уча, не съм спрял. Ако спреш, ако си кажеш: аз съм добър. Оттам ти започва слизането надолу. Само да си повярваш, че си добър, оттам тръгваш надолу. Успехът е вяра, най-вече да вярваш в себе си, в постоянството и в целите си, но през принципи и достойнства“, споделя рецептата си за успех шеф готвачът.
Очаквайте поредицата „Успехът: Forbes по NOVA” всяка събота в „Събуди се“ по NOVA
Редактор: Райна Аврамова