В международния ден на туризма репортерът на Нова отговоря на въпросите на Vesti.bg за имиджа на България

В последното издание на „Темата на Нова“ със заглавие „Продай България“ репортерът на Нова Живко Константинов разказа как се рекламира България през годините, като каква дестинация е представяна пред туристите и кои са основните проблеми в това да „продадем“ страната си.

В международния ден на туризма, той отговоря на въпросите на Vesti.bg защо все още липсва стратегия за развитието на туризма и върху кои национални богатства трябва да акцентираме, за да превърнем страната ни в желана дестинация.

Съвсем наскоро реклама на България от 65 година се превърна в истинска сензация в интернет. На какво се дължи този ефект според теб – изпитваме носталгия към миналото или тогавашните реклами просто са били по-добри и въздействащи?

Уникален рекламен филм, заснет от „Пате” и предназначен за англичаните. Ефектът е бил поразяващ. Стотици туристи от Острова са пожелали да посетят родината ни. За времето си България е била истинска екзотика. „Земя на обикновено щастие” – това е бил слоганът за държавата ни, и то измислен не от нас, а от чужденците. Ето цитат от филма: „България е социалистическа държава, затова ние на запад се изненадваме, че е и страната на розите и меда, скъп лукс, като ягодите, които се изнасят в страни от целия континент. Научаваме различни неща за България, както тя учи различни неща за нас. Простият живот, селската работа, в която ние на запад искаме да намерим спокойствие”. Ако се замислим, днес стотици англичани зарязват всичко и пристигат у нас за постоянно. Те търсят точно това, което рекламата отпреди близо 50 години е показвала. Апропо, ако се замислим, нещата не са се променили кой знае колко. Виждаме усмихнати хора, спокойствие, виждаме колко силни сме били икономически... От разказите на моята любима баба знам, че по това време сме били едни от най-големите износители на ягоди, ябълки, домати и краставици, розово масло. Знаели са за нас по целия свят – нещо, което днес е само един добър спомен за възрастните хора. А за нас – по-младите, клипове като този ни показват какво сме имали. Носталгия е точната дума за този великолепен рекламен филм, подчертавам още веднъж, правен не от българи, а от чужденци!

За сравнение – туристическото лого на България от миналата година предизвика точно обратната реакция – масово недоволство и подигравки. Означава ли това, че преди години са имали много по-ясна представа как да рекламират страната ни?

Ясна концепция как да рекламираме България не е имало никога. От интервютата с рекламните специалисти, стана ясно, че всичко се прави на парче. Да се усвоят едни пари, да мине там нещо. А дали има смисъл или не – не е толкова важно. Тъжно е да сме като една малка Швейцария, а да не съумеем да спечелим от това! Относно логото, за което се изхарчиха милиони, нямам думи. Скандално е баснословната сума от близо 2 милиона лева да бъде дадена за едни „яйца на очи”, както бяха най-честите определения. Един студент в първи курс ще измисли нещо по-креативно и по-отличаващо страната ни по света. Посредствен дизайн, снимки от имидж банки. Слънце, море, планина. Липса на таргетиране към определена публика. Шумя се много! Чуха се какви ли не мнения. За сравнение ще отбележа, че за разработването на националния бранд на Украйна бяха изхарчени едва 100 хил. долара. Факт е, че към момента това лого не се използва в рекламните материали на страната ни, нито във видео клиповете. Тогава питам защо бяха изхарчени тези пари? Да не говорим, че логото беше досущ като това на Киргизстан! При представянето му от Министерството обещаха, че успешното му налагане ще доведе до 25 % ръст на чуждестранните туристи. Питам се къде ли са те сега?

В последния брой на Темата на Нова – „Да продадеш България”, чийто автор си, става ясно, че липсва стратегия за това как да се рекламира България. Какъв е изводът… приоритет ни е туризмът, но не съвсем?

Как може туризмът да бъде приоритет, при положение че думата „и туризма” липсва в Министерство на икономиката и енергетиката... И докато Гърция, Турция, Македония печелят луди пари от туризма си, ние не успяваме. България има такива природни и културни дадености, че ако ги използваме правилно, щяхме да сме задминали много от съседите си.

Цялото интервю на Живко Константинов можда прочетете в сайта Vesti.bg, а неговият репортаж „Да продадеш България” може да видите във видеото тук.