Интервю с репортера на Нова Георги Георгиев за Vesti.bg

Георги Георгиев е човекът в нюзрума на Нова, който ежедневно се сблъсква с темата „Пътна безопасност” и следи статистиката по пътищата. За Vesti.bg той отговори на въпросите ще се изкачи ли България в черната класация, защо не спазваме правилата и полицейският контрол или собственото ни съзнание за безценността на живота са по-важни на пътя.

Само преди няколко дни бе регистриран ръст на загиналите по пътя от началото на годината досега (с 43 души по данни на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Охранителна полиция). На какво се дължи този ръст?
За съжаление, всеки път, когато поглеждаме към черната статистика на пътя, просто достигаме до някакви цифри. И толкова. А зад сухите проценти и числа се крият стотици човешки трагедии, стотици съдби и истории. Свикнахме да се събуждаме с новини за поредния загинал на пътя, за поредното блъснато дете или премазан автомобил. А не трябва. Защото така си затваряме очите и ставаме съучастници.

През последните години инцидентите на пътя започнаха да намаляват. До тази година, когато жертвите отново рязко започнаха да растат. А с това и трагедиите. Всеки на пътя се чувства безнаказан, пътищата са в ужасно състояние, контролът е почти нулев. Забраната на мобилните камери отново обърна статистиката – катастрофите стават все повече, а шофьорите започнаха да карат безобразно бързо.

Докато катаджиите спират един водач за превишена скорост и му пишат акта на пътя, десетки други профучават безнаказано през патрулката. Освен това всеки знае, че ще подмине палката срещу някой лев. Чувството за безнаказаност замъглява всеки опит за спазване на правилата. А никой не е стигнал с повече от няколко минути по-бързо.

Миналата година България бе на шесто място по жертви на пътя в Европа. Да очакваме ли тази година да се изкачим още по-нагоре в черната класация?
Въпреки че всеки ден виждаме буквално премазани автомобили и сълзите в очите на някой на пътя, си казваме: „На мен не може да се случи”. Животът обаче показва друго. Заобикалянето на правилата е всъщност битка с разума ни, която никога не завършва с победа за нас и статистиката го показва. За съжаление, в много от случаите поставяме на карта живота на най-близките си хора – караме безразсъдно бързо, докато на задната седалка са децата ни, качваме се пияни зад волана и до нас са приятелите ни, позволяваме на децата ни да шофират автомобила ни без книжка. Така се превръщаме в убийци на най-близките хора около нас.

С тревога преди дни стигнах до заключението, че всяка година поне една класна стая остава празна заради небрежността на родителите. Майките и татковците отделят хиляди левове за таблети, смартфони и други скъпи играчки на децата си, но не купуват столчета, в които да ги превозват на задната седалка. По-лошото – някои слагат пред себе си деца на две, на три годинки и им позволяват да карат. Не мисля, че е честно да погубваме сами децата си. (...)

Какви са наблюденията ти от кампанията на Нова „СПРИ! Животът е с предимство” – за какво нарушения най-често сигнализират хората?
Въпреки че все по-рядко се замисляме за безобразията, които стават по пътищата, има хора, на които им пука. Затова и всеки ден получаваме десетки сигнали. А хората ги вълнуват обикновени неща – от липсата на маркировка пред блока до безразсъдното шофиране нощем из улиците на София. Аз ще се радвам, ако с нашите репортажи сме накарали поне един шофьор или пешеходец да се замисли или да намалим поне с една жертвите на пътя. Защото трябва да се борим за всеки живот. Все пак животът е с предимство!

Цялото интервю с Георги Георгиев за Vesti.bg четете тук