Не пропускате това пътешествие до един мистериозен свят – тази събота, 24 октомври, от 13.00 ч. по Diema

Тана Тураджа е планински регион на индонезийския остров Сулавеси. Склоновете от варовикови скали са покрити с различни по вид бамбукови и борови дървета, кафе и най-различни тропически растения. Влажните оризови тераси и карамфиловите храсти са оформили фантастични пейзажи. Тураджа си имат свой език, също Тураджа, съвкупност от три местни диалекта. По един начин се говори в ежедневието, по съвсем различен при ритуалите – тогава, когато се общува с боговете.

С какво Тураджа привлича пътешественици от цял свят? Защото тук няма златисти плажове, сини лагуни, луксозни курортни комплекси и скъпи дрънкулки. 

Културата на тази общност не може да бъде разбрана лесно от външния посетител. Тураджа почитат повече ритуалите на смъртта, отколкото ритуалите за живите. Религията на Тураджа често е наричана Алюк Тодоло или ритуала на предците. Алюк е едновременно система от вярвания и система от ритуали. След идването на мисионерите много хора там са приели Християнството, но Алюк продължава да присъства в ежедневието на Тораджа. 

В поредното си пътешествие към нови земи и светове – в няколко последователни епизода екипът на „Без багаж” ще открие двата свята на хората от Тураджа – света на живите и света на мъртвите, силно свързани и зависими един от друг. Не пропускайте първата среща с тях – тази събота от 13.00 ч. по Diema

„Без багаж” – изгубени в земята на Тураджа. Мястото, където мъртвите спят под един покрив с живите, животът е подчинен на погребалните церемонии и останките на починалите се преобличат и разхождат из селата всяка година.