Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите на гости на етиопския етнос Консо, известен със своите традиции тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Наричани още Ксонсита, те населяват южно-централната част на Етиопия. Наброяват повече от четвърт милион. Селищата им обикновено са големи и се управляват от съвет на старейшини.

Снимки от селищата на Консо може да разгледате ТУК

Те практикуват традиционна религия, съсредоточена върху поклонението пред Уак - древен бог, наследен от кушитските групи.  В свещените си гори Консо погребват своите лидери и важни членове на общността като поставят на местата специфични дървени фигури - погребална традиция, която не се среща никъде другаде.

Консо строят странните си къщи от палмови листа и клони, а на върха на домовете си поставят глинени гърнета, които символизират присъствието на майката. Казват, че къща без гърне е дом без майка. Майката е на висока почит в общността, но многоженството е приета практика сред Консо.

Когато се роди внуче, жената, станала баба, не може да има интимни отношения със съпруга си, защото вече е “свещена“ и той трябва да си намери друга жена. Разбира се, всяка съпруга трябва да си има отделен дом и домакинство, за да не се стига до конфликти.

Момчетата се отделят от семейството още на 12-годишна възраст и до 25-тата си година спят в обособени специални домове, далеч от девойките. Така Консо контролират извънбрачните връзки при младежите. Ритуалите по годеж и женитба са също уникални.

В следващите два епизода на “Без багаж“ ще зрителите се запознаят с невероятния живот на народа Консо.

Гледайте туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.