Предаването повежда извън познатите маршрути

Националния парк Тубкал е само на 37 км от Маракеш в посока към Асни. Едноименната планина е най-високата във Високия Атлас и Северна Африка заедно с Рас Дашен в Етиопия. Открай време тя е била добре позната на берберските племена. Тук те са кръстосвали за ловните си пътувания векове наред.

През лятото планината може да бъде много суха, а през зимата върховете се покриват със сняг и лед и могат да се образуват лавини, възможно е и карането на ски.

В резервата е създадено имението "Терес д'Аманар" – един от пионерите на екотуризма в Мароко. Комплексът е за забавления, подходящи за цялото семейство, приятели или колеги. Освен редица спортни атракциони, тук могат да се видят и любопитни традиционни дейности на берберите от тази област.

Всъщност "Терес д'Аманар" е един много сериозен еко проект, разработен в партньорство с местните жители. От самото начало идеята е да бъдат наети предимно хора от околността, най-вече жители от близките села.

Благодарение на проекта 150 семейства са ангажирани с работа и това означава, че няма да напуснат селата си. Работи се основно с местните кооперации – за производство на зеленчуци, занаятчийски продукти и строителни суровини. Силно насърчават развитието на приемственост от опитни занаятчии към следващото поколение.

Амбицията на тази новаторска туристическа концепция е да постави човека и природата обратно в сърцето на проектите, да бъде модел за устойчиво развитие на туризма за всички, като приоритет са този селски регион и неговите жители, които са напълно свързани с проекта.

Всяко съоръжение и постройка са обмислени да бъдат в хармония с местната среда… В "Терес д'Аманар" насърчават отказа от отпадъци и пестенето на енергия, предлагането и популяризирането на местни продукти. Създали са организация за рециклиране на място и обучават подрастващите.

Наслада сред природата, вдъхновение за очите, почивка и свеж въздух – освен всички тези безценни радости, престоят в "Терес д'Аманар" може да се превърне и в екшън приключение – с големи дози адреналин и откривателство.

А е само на 37 км от Маракеш! Кой би предположил какво се крие тук…

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в неделя, 13.00 ч., по DIEMA.